BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Vruchtensap: gezonde keuze of suikerbom?

Vruchtensap: gezonde keuze of suikerbom?

Een groot deel van de consumenten denkt dat vruchtensap een ‘gezonde’ of ‘verantwoorde’ keuze is. Schijn bedriegt.

Vruchtensap bevat vaak ongemerkt veel suiker en dus veel calorieën. Wie regelmatig vruchtensap drinkt heeft een grotere kans op overgewicht en diabetes type 2. Onder andere het Diabetes Fonds, de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum raden aan om vruchtensappen zoveel mogelijk te vermijden.

30 suikerklontjes per dag

De Nederlander krijgt met circa 30 suikerklontjes per dag nog altijd 1,5 tot 2 keer te veel suiker binnen dan voorgeschreven door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dit komt niet alleen door de suikers in frisdrank, koek en snoep, maar dus ook door de suikers in vruchtensappen.

Mensen die denken dat een glas vruchtensap per definitie gezond is, komen bedrogen uit. Zo bevat een glas sinaasappelsap (250 ml) uit pak bijna 24 gram suiker. Dit zijn 6 suikerklontjes. Een glas appelsap uit pak is nog zoeter: bijna 7 suikerklontjes. Dit is evenveel als in een glas cola. Ook versgeperste sappen bevatten doorgaans veel suiker.

Stuk fruit beter dan vruchtensap?

De suikers in vruchtensappen worden direct in het lichaam opgenomen omdat ze in vloeibare vorm zijn. Daardoor kunnen ze meteen als vet worden opgeslagen. Daarnaast verzadigen vruchtensappen minder snel dan wanneer je fruit in vaste vorm eet. Een stuk fruit bevat meer vezels dan een glas vruchtensap. Deze vezels zorgen ervoor dat je langer vol zit en dat de suikers langzamer worden opgenomen in het lichaam.

Meer aandacht voor minder suiker

Dat de gezonde keuze niet eenvoudig is, blijkt uit onderzoek. Maar liefst 72% van de Nederlanders vindt dat fabrikanten minder suiker aan hun producten moeten toevoegen. Het Diabetes Fonds pleit daarom voor actie vanuit de industrie en heeft de website www.halve-maatregelen.nl gelanceerd waarop mensen een petitie kunnen tekenen tegen het hoge suikergehalte in producten.