BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Fris & wijs

Fris & wijs

50? Dat is nog maar het begin!

In de nieuwe Zin spreken we Zangeres Ellen ten Damme, kok Rudolph van Veen, cabaretier Dorine Wiersma en sportman Bart Veldkamp over vijftig worden. Oud én jong genoeg dus, voor een relaxte herstart. Lees alvast het verhaal van Rudolph van Veen. Hij doorstond zijn midlifecrisis met glans en een beetje mazzel, want hij kreeg een reizend kookprogramma. En nu, in de volgende fase, ruilt hij zijn ‘vetmestende’ culinaire principes in voor een veel gezondere variant.

10

“Mijn vader was zeeman en voer op de Holland-Amerikalijn. Hij kon prachtig vertellen over zijn reizen, zoals over een royale captains diner waarbij een zeemeermin van boter werd geserveerd. Hij nam ook vaak exotische lekkernijen voor ons mee: een gele paprika, een kiwi of tiramisu. En daar mocht iedereen van meegenieten. Mijn moeder zei altijd: ‘Wie geeft wat hij heeft, is het waard dat hij leeft.’ We waren behoorlijk zelfvoorzienend.

Zo hadden we een volkstuintje en biggetjes die we grootbrachten met schillen en brood, en uiteindelijk ons vlees werden. Kok worden leek me het mooiste wat er was. Een van de eerste dingen die ik maakte was een gevlochten mandje van halfgare spaghetti die ik in de olie frituurde.”

20

“Op mijn 12de ging ik tegen alle adviezen in naar de koksschool in Breda. Toen ik die had afgerond, vroeg ik mijn docent Leo Ernst: ‘Als u Cas Spijkers ooit spreekt, wilt u dan vragen of ik hem een hand mag geven?’ Toen Leo me belde dat Spijkers – destijds de beste meesterkok van Nederland – me wilde ontvangen, werkte ik in Zwitserland. Ik ben op stel en sprong vertrokken. Kreeg een rondleiding door zijn sterrenrestaurant De Swaen maar hij had geen plek, zei hij. De leerling-koks waren al voor jaren ingeroosterd.

Ik zei: ‘Dan moet ik vannacht bij u slapen want ik heb mijn ouders beloofd niet eerder thuis te komen voordat ik bij u ben aangenomen.’ De nieuwe leerling-kok werd afgebeld en ik kon aan de slag in het beste, meest creatieve restaurant van Nederland.”

30

“Tegen die tijd begon ik mijn eerste wilde haren te verliezen. Ik had een dochter gekregen – een geweldige verrijking van mijn leven – en een huwelijk achter de rug. Op allerlei plekken in de wereld had ik aan kookwedstrijden meegedaan en hard aan mijn techniek gewerkt. Toen brak de tijd aan dat ik mijn vakgenoten niet zozeer meer wilde imponeren maar vooral dienstbaar wilde zijn. Dat kon in het nieuwe programma Life & cooking met Carlo Boszhard en Irene Moors, waarin ik op instructieve wijze lekker eten voor de gasten maakte. Niet het bord werd tijdens het programma het eindproduct, maar het zelfvertrouwen van het publiek.”

Rudolp van Veen40

“Een jaar voor mijn 40ste verjaardag kwam ik in een midlifecrisis. Heel jong, maar dan heb je het ook maar gehad. Als veertiger zou ik vast aan dynamiek inboeten, dacht ik toen. Daar kwam bij dat mijn vader maar 49 jaar is geworden en mijn moeder 54. Het bleek erg mee te vallen. Voor het tv-programma Taste of life mocht ik in zesendertig landen koken en ik kreeg alleen maar meer plezier in mijn vak. De zucht naar avontuur die ik van mijn vader heb, werd ten volle ingelost. Helemáál toen het lukte om de zender 24Kitchen met non-stop kookprogramma’s te lanceren.”

50

“Met de liefde van mijn leven heb ik een zoon gekregen, Ralph, die nu 5 is. Ik doe aan crossfit en heb me nog nooit zo fit gevoeld. Er heeft een ommekeer in mijn denken plaatsgevonden. Als ik mooie taarten of suikergeblazen sculpturen maakte, kreeg ik applaus, maar ik realiseerde me ook dat ik de maatschappij aan het vetmesten was. Nu ben ik nauw betrokken bij de introductie van FoodFirst Network, een digitaal platform voor voedsel en gezondheid zonder reclame waaraan ook artsen en mindfulnesstrainers meewerken. Het is eng om het sokkeltje waarop ik stond zelf om te schoppen, maar ik ben klaar voor de tweede helft van mijn leven. Daarin ben ik mijn eigen testkeuken.”

Tekst: Maartje den Breejen | Beeld: Mark Uyl