Stoomcursus duurzaam beleggen
Ervaringsverhalen en handige websites
Investeren in een betere wereld én rendement maken? Kán. Zin presenteert de stoomcursus Duurzaam Beleggen. Lees hier deel 1 en deel 2. Vandaag twee verhalen uit de praktijk en handige websites.
Juiste beslissingen
Ton Rosendaal (1964) heeft aandelen in vijf bedrijven die werk maken van duurzaamheid. “Zakelijke beslissingen moeten op groen en duurzaam gebied goed uitpakken maar er moet ook rendement worden gemaakt. Van origine ben ik bedrijfseconoom, daarom let ik goed op hoe bedrijfsprocessen worden ingevuld. Zowel financieel als maatschappelijk wil ik de juiste beslissingen voor de lange termijn nemen.
Containerbegrip
Duurzaamheid is een ‘containerbegrip’ en wordt nogal eens met de mond uitgedragen. Met name grote bedrijven hebben een goede temperatuurmeter voor wat er leeft in de samen leving. Zodra er meer aandacht is voor het milieu, spelen marketing afdelingen daarop in. Maar de vraag is of er in de praktijk wel zo veel aandacht voor is. Als belegger moet je dit zelf uitzoeken. Ik investeer onder meer in een bedrijf dat ledverlichting verkoopt en installeert, die de elektriciteitsrekening voor de klant 70 tot 80 procent goedkoper maakt. Zo’n belegging werkt door op het milieu: via led verbruik je minder elektriciteit. Een ander bedrijf gebruikt zonnepanelen om de energie voor hun pand op te wekken. Uiteindelijk wil ik ernaartoe dat alle bedrijven in mijn portefeuille hun gehele bedrijfsproces duurzaam invullen. Van het bedrijfseconomische gedeelte tot de ecologische voetafdruk. Maar zoiets gaat in stappen. Zo kan aandacht voor duurzaamheid een bedrijf versterken en zorgen voor de wereld van morgen.”
Uit de praktijk
Ronald Sterk (1955) is freelance tekstschrijver dus moet zelf voor zijn pensioen zorgen. Hij kiest voor duurzame beleggingen om straks zijn AOW aan te vullen. “Mijn vrouw en ik hebben samen een tekstbureau: Sterk/Engels tekstschrijvers. Al vanaf het begin leggen we geld opzij voor later. Ik weet nog dat ik met twee keer 4000 gulden naar de bank ging om voor ons beiden een polis te kopen. In de loop van de tijd kochten we meer polissen om deze op latere leeftijd tegen een voordelig belastingtarief te innen. Zo hadden we een spaarpot met voordeel van de fiscus.
Onbekend bos
Op een gegeven moment zagen we met al die polissen door de bomen het bos niet meer. We zijn met een financieel lifeplanner gaan praten. Hij rekende uit wat we nog moesten sparen om een goed pensioen te hebben. Het advies was om de waarde van onze polissen bij één maatschappij af te storten – overzichtelijk! – en het geld in beleggingen te stoppen, met een wereldwijde spreiding. Dat hebben we gedaan.Voor mij waren duurzame beleggingen een logische keuze. Daarmee helpen we het uitputten van onze planeet hopelijk te stoppen. Maar ik ben niet het geitenwollensokkentype voor wie het puur om idealen draait.
Behoudend risicoprofiel
Ik wil rendement op mijn belegging. Gelukkig hoef je daarvoor ook duurzaam beleggen niet te laten. Het geld voor mijn pensioen steek ik onder meer in fondsen met een behoudend risicoprofiel van ASN. Naarmate mijn pensioen dichterbij komt, zal ik nóg minder risico’s gaan nemen.
Binck
Ik heb ook een beleggersrekening bij Binck, waar ik zelf in aandelen handel. Met dat geld durf ik wat meer risico te nemen. Mijn portefeuille is niet door en door duurzaam, maar ik houd er wel rekening mee. Toen de sjoemelsoftware werd ontdekt en de koers van Volkswagen kelderde, kocht ik júist deze aandelen. Ik zag kansen op een ritje naar boven én had vertrouwen dat Volkswagen z’n leven zou beteren. En ja hoor, ze gaan 70 miljard investeren in elektrisch rijden. Een goed voorbeeld van duurzaamheid en rendement.”
Handige websites
■ Vbdo.nl Website van de Vereniging van Beleggers in Duurzame Onder nemers. Met: rapporten, tips voor de particuliere duurzame belegger en nieuws over duurzame fondsen.
■ Triodos.nl Overzicht van duurzame fondsen en rendementen. Plus tips voor de beginnende duurzame belegger.
■ Morningstar.com Website waarop je aantrekkelijke fondsen met elkaar kunt vergelijken. Onmisbaar voor een duurzaam belegger. Je moet wel lid worden (eerste 14 dagen gratis).
■ Asn.nl beleggen Helder overzicht van fondsen en prestaties. De fondsdocumenten geven een goed beeld van waarin een fonds precies investeert.
■ Beterinbeleggen.nl Platform voor de belegger die zelf aan de slag wil. Gratis boek van Hendrik Oude Nijhuis te downloaden: Leer beleggen als Warren Buffett.
■ Groengoud.nl Website van Hubrien Meijaard met tips en adviezen. Beantwoord een aantal vragen en je kunt een beleggersprofiel aanmaken.