Bewegen tegen depressie
Mensen die niet bewegen hebben 44% meer kans op een depressie.
En meer gezondheidsnieuws!
Nachtwerk
Wat veel mensen al lang vermoedden is volgens de Gezondheidsraad nu ook bewezen: langdurig ’s nachts werken komt je gezondheid niet ten goede. Dat blijkt uit eigen onderzoek van de raad. De 1,3 miljoen nachtwerkers in Nederland hebben anderhalf tot twee keer vaker slaapproblemen. Bovendien verhoogt het draaien van nachtdiensten de kans op diabetes type 2 én hart- en vaatziekten. Dat risico neemt ook nog toe naarmate mensen meer jaren nachtwerk verrichten. Overigens heeft de raad géén bewijs kunnen vinden voor het vermeende verband tussen nacht diensten en het ontstaan van borstkanker.
Op de band
Bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt: je loopt de spreekkamer uit en hebt eigenlijk nauwelijks een idee van wat de dokter heeft gezegd. Vandaar dat steeds meer patiënten het gesprek met hun arts graag opnemen. Kunnen ze het later nog eens rustig terugluisteren. Niet alle dokters weten hoe ze daarmee moeten omgaan. Vandaar dat artsenfederatie KNMG hier nu een richtlijn voor heeft opgesteld. Daarin staat bijvoorbeeld dat patiënten geen toestemming hoeven te vragen aan hun arts als ze een gesprek op willen nemen maar: omgekeerd wél. Als patiënt mag je de opnames overigens niet openbaar maken tenzij de huisarts daarmee instemt.
Bewegen tegen depressie
Volwassenen die een uur per week bewegen lijken daarmee een depressie te kunnen voorkomen. Dat concludeerde een internationale groep van onderzoekers na het bestuderen van de gegevens van meer dan 30.000 Noren die elf jaar werden gevolgd. Opvallende uitkomst: mensen die niet bewegen hebben 44% meer kans op een depressie dan mensen die één tot twee uur per week bewegen. Volgens de onderzoekers had 12% van alle gevallen van depressie kunnen voorkomen door regelmatig te bewegen.