BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Te tuttig, zo’n bloemetjesjurk?

Te tuttig, zo’n bloemetjesjurk?

Journalist Liddie Austin (1959) beziet de retro-trend van dit moment: de bloemetjesjurk.

Daar zijn ze weer, de ruitjesbroek, witte blouse, sleehak of puntkraag. Terug van nooit echt weggeweest. Journalist Liddie Austin (1959) beziet de retro-trend van dit moment namelijk de bloemetjesjurk.

Gevorderde leeftijd

Wat een leuk stofje! Aarzelend ging mijn hand richting de hippe midi-bloemetjesjurk die in de chique winkel aan het kledingrek hing. Ik aarzelde, omdat bloemetjesjurken niet mijn ding zijn. Ik heb ze nooit gedragen en dacht daar op mijn gevorderde leeftijd ook niet mee te gaan beginnen. Het was vroeger een schrikbeeld: als je boven de 40 was ging je vormloze bloemetjesjurken dragen met een ceintuur zo ergens waar ooit je taille zat. Dat nooit. “Je moet hem eens passen,” drong Margreeth Olsthoorn, de geheel in zwart gehulde eigenaar van de Rotterdamse zaak aan. “Hij is echt leuk.” Ach, waarom ook niet?

Toch maar wel?bloemetjesjurk

Eenmaal voor de spiegel wist ik het zeker: niks voor mij. “Je moet hem natuurlijk wel een beetje stylen,” zei Olsthoorn. Ze reikte me een colbertje aan, sloot de bovenste knoopjes van de jurk. Lang verhaal kort: die bloemetjesjurk ging met mij mee naar huis. Het jasje niet. Dat met dat stylen zal wel meevallen, dacht ik eigenwijs, want ik hou écht niet van jasjes. Toen ik de jurk voor het eerst aantrok, was het fris, dus droeg ik er een gestreept T-shirt met lange mouwen onder. Het contrast tussen die rozerode bloemetjes en de blauw-witte strepen werkte goed. Dat hield ik erin. De jurk was – niet alleen bij mij – een succes.

Denim overhemd

En dus trok ik hem aan toen er voor professionele doeleinden een paspoortachtige foto van me moest worden gemaakt. Alleen mijn hoofd en een stukje van mijn schouders kwamen in beeld. Nadat de fotografe zo te horen heel wat plaatjes had geschoten, vroeg ze me iets anders aan te trekken. Dit was te tuttig. Nadat ik een beetje sip een denim overhemd had aangetrokken, was de foto zo gemaakt, maar mijn zelfvertrouwen was weg. Was de jurk dus toch waarvoor ik vreesde?

De streepjes

Pas geruime tijd later realiseerde ik me wat er waarschijnlijk had gespeeld: op de foto zag je de blauw-witte streepjes niet van het T-shirt dat ik onder de jurk droeg. Styling was tóch belangrijk voor een vijftig plus vrouw in een bloemetjesjurk. “Het kwam doordat je op die foto niet genoeg van je identiteit kon laten zien,” zegt Margreeth Olsthoorn, die ik bel voor stylingstips (en bemoediging). “Je zag je T-shirt niet, je zag de gympen die je eronder droeg niet. Misschien had je een leuke pet moeten opzetten?” Ze vindt het onzin dat vrouwen van zekere leeftijd de bloemetjesjurken die nu zo populair zijn niet (meer) zouden kunnen dragen. “Wat je staat, wordt niet door je leeftijd bepaald. Er zijn meisjes van 15 die geen mini kunnen dragen, terwijl ik laatst een vrouw van minstens 55 tegenkwam die er geweldig uitzag in een minirok, een groot colbert en een dikke maillot. Het is allemaal een kwestie van styling.”

Gouden tip

Geroutineerd doet ze suggesties. “Draag zo’n jurk heel klassiek, zoals Sophia Loren, óf trek hem uit zijn comfortzone en maak er een wild geheel van.” In dat laatste geval: draag er een extreem grote sjaal bij, zo een die tot op de grond hangt. Een colbertje. Een broek eronder, met een brede riem. Combineer hem met een losse kraag. Met gympen dus of met een pet. Maar Olsthoorns belangrijkste tip is misschien dat je de bloemetjesjurk sowieso vol overtuiging moet dragen. “Als je hem alleen aantrekt omdat je hem op Instagram hebt gezien, wordt het niks. Kies ervoor als het tussen jullie klikt, als de jurk iets zegt over je identiteit, als je je er goed in voelt. Dan werkt het altijd.” Klopt. Tussen bloemenjurk, streepjesshirt, gympen en mij is het gelukkig inmiddels weer dik aan.