In de (kook)voetsporen van Nigella Lawson
En maak kans op haar nieuwe kookboek!
How to eat heet haar debuut van ruim twintig jaar geleden. Vanaf dat moment manifesteerde Nigella Lawson (1960), dochter van een Britse oud-minister van Financiën onder Thatcher, zich als thuiskok. Als iemand die minder verstand heeft van koken dan van lekker eten.
Dat was verfrissend in die tijd. Haar boodschap is door de jaren heen onveranderd gebleven: ze eet wat ze wil en geniet daarvan. Guilty pleasures bestaan niet in haar universum. Over koken zegt ze: “Ik vind niet dat koken uitdagend moet zijn. Het leven is al uitdagend genoeg.”
Dromen
Maar gelukkig is ze niet alléén realistisch, want er moet natuurlijk ook iets te dromen zijn. In haar kookprogramma’s zie je haar beeldschoon en superrelaxt door haar zeer ruime en feeëriek verlichte keuken drentelen, taarten bakken en gulzig lepels aflikken.
Ze had een moeilijke jeugd (als kind lustte ze niks) en had een slechte relatie met haar depressieve moeder, die al op haar 48ste aan leverkanker stierf. Niet lang daarna stierf haar zus aan borstkanker. In 1992 trouwde ze met collega-journalist John Diamond, om hem in 2001 aan keelkanker te verliezen. Relatief kort daarna hertrouwde ze met reclameman Charles Saatchi.
In 2013 fotografeerde een paparazzo hoe Saatchi haar keel dichtkneep op een terras. Een scheiding bleek onvermijdelijk. Sindsdien lijkt Nigella Lawson minder open te zijn geworden. Tijdens interviews wil ze het over haar nieuwste boek hebben en over niks anders. Jammer. We zullen het met haar peer-pistachetaart moeten doen. Ons geluk: die is niet mis…
Peer-pistachetaart met rozenwater
Nagerecht (8-12 personen)
Bereiden ca. 25 min. / oven ca. 45 min.
Ingrediënten
Plantaardige olie om in te vetten * 200 g fijne kristalsuiker * 100 g pistachenoten * 450 g (ca. 3) peren met een dunne schil, zoals Williams (niet te rijp), ontdaan van klokhuis en in stukken, maar met schil * 200 g amandelmeel * 1½ tl bakpoeder (zo nodig glutenvrij) * 6 grote eieren op kamertemperatuur * 1½ tl rozenwater
Voor de bovenlaag
2 tl abrikozenjam * ½ tl sap citroen * ½ tl rozenwater
Voor de garnering
gehakte pistachenoten * eetbare rozenblaadjes
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 °C / hetelucht 160 °C. Vet de zijkanten van de springvorm (eentje van 20 cm) in en bekleed de bodem met bakpapier.
Doe de suiker en pistachenoten (bewaar een paar voor de garnering) in een keukenmachine en maal de noten fijn, met ook nog wat grovere stukjes.
Voeg de resterende ingrediënten voor de taart toe en maal ze tot er een glad beslag ontstaat en de peren erdoor zijn gepureerd. Neem het mes eruit, schaap het beslag eraf en werk met de spatel het beslag tot het laatste restje in de springvorm.
Bak de cake 40-50 minuten, maar kijk na 35 minuten even; bedek de cake met aluminiumfolie als je denkt dat hij te snel bruin wordt. Als de cake klaar is, is de bovenkant bruin, komen de zijkanten los en komt een satéprikker er met een paar vochtige kruimels uit.
Laat de cake in de vorm op een rooster helemaal afkoelen; zoals alle cakes zonder bloem zal ook deze iets inzakken. Maak dan de springvorm los, verwijder de bodem en zet de cake op een taartplateau of -schaal.
Meng de jam, het citroensap en het rozenwater in een kopje en strijk dit glazuur over de bovenkant van de cake; verwijder eventuele klontjes abrikoos. Bestrooi de taart met fijngehakte pistachenoten en rozenblaadjes en strooi er nog wat pistachekruim over.
Nicolaas Klei tipt een wijn:
Bij zo’n feestelijke taart draag je een mooie hoed en nip je aan een champagneglas. En in dat champagneglas zit Moscato d’Asti, friszoete, licht mousserende feestwijn uit Piemonte, geurend naar rijpe druiven.
Fontanafredda, le Fronde, Moscato d’Asti 2015/6 € 7,99 (Ahold.com)
Winnen!
Dit recept komt uit Nigella’s nieuwe kookboek Bij mij aan tafel, het geluk van thuiskoken (Atlas Contact). Zin mag dit boek 25x weggeven! Ga naar de winpagina om kans te maken.