1. De naam carnaval
Waarom heet het eigenlijk carnaval? Er zijn meerdere theorieën over te vinden. De meest voor de hand liggende verklaring is dat het van Latijn is afgeleid. Het Latijnse ‘carne vale’ betekend namelijk: vaarwel aan het vlees. Dit klinkt dat weer logisch aangezien carnaval wordt gevierd vlak voor de vastentijd (de 40 dagen voor pasen waarin christenen geen vlees mochten eten). Een andere verklaring is dat carnaval een verbastering is van het Latijnse ‘carrus navalis’ wat weer staat voor scheepswagen. En deze scheepwagens zie je dan elk jaar weer terug in de optochten.
2. De geschiedenis
Dat het carnavalsfeest al eeuwen wordt gevierd door katholieken is voor veel mensen wel bekend. Maar over waar het feest nu eigenlijk vandaan komt is niet iedereen het met elkaar eens. Het verkleedfeest is op veel plekken tientallen jaren verboden geweest, dit omdat de opkomende groep protestanten het feest te losbandig vonden en hierdoor mocht het niet meer worden gevierd. Wat vooral in Brabant populair is is het zogenaamde bourgondische carnaval. Waarin iedereen verkleed gaat en elkaar belachelijk maakt. En uiteraard zal het niet bourgondisch zijn als er niet veel eten en drinken bij komt kijken. Tegenwoordig vooral het laatste.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
3. Tijdsduur
Tegenwoordig duurt carnaval zo’n vier tot vijf dagen, maar dit was niet altijd zo. Oorspronkelijk was er alleen de Vastenavond, wat op de dinsdag voor de vastentijd gevierd werd. De katholieken wisten dat ze na deze avond 40 dagen moesten vasten, dus gooiden ze zich op deze avond helemaal vol met eten en drinken. Het werd dan ook vette dinsdag genoemd door velen. Uiteindelijk is de tijdsduur van carnaval op veel plekken van zondag tot dinsdag veranderd, maar voor veel begint het feest al op de vrijdag.
4. Waarom verkleden?
Ook waarom we verkleden weet niemand precies. Een mogelijke uitleg is dat heidense feesten werden verboden door de katholieke kerk, dus om toch te kunnen blijven feesten zorgden de mensen dat ze niet herkend werden. Dit door middel van (tegenwoordig) een leuke outfit. Toen de katholieke kerk uiteindelijk het feest toeliet, bleef de traditie om je te verkleden bestaan. En elk jaar zijn er steeds gekkere outfits te vinden.
5. De groet alaaf
Waarom wordt de groet eigenlijk gebruikt? Tijdens de carnaval is het vooral een begroeting, maar mensen kunnen het ook gebruiken als een vreugdekreet. Je mag niet alleen de groet zeggen, ook moet je met je rechterhand je linkerslaap aanraken. Oorspronkelijk werd dit gedaan bij het uitspreken van een toast. (Wat nog steeds vaak gedaan wordt). De kreet stamt af van de Keulse carnavalstraditie en wij gebruiken hem tegenwoordig ook!
Als je dit weekend of volgende week gaat carnavallen, veel plezier! Heb je nog hulp nodig? Kijk dan even dit filmpje:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."