Het verdriet van Wilhelmina
Met Tomas Ross (1944) weet je het nooit. De meester van de ‘factie’ maakt nogal listig gebruik van de werkelijkheid. Totdat je werkelijk aan álles twijfelt. Durf jij het aan?
Ik ben niet zo van de thrillers. Stuiterende kogels, bloederige taferelen, bosjes lijken: schiet mij maar lek – eh nee, liever niet dus. Maar. Boeken van Tomas Ross! Die vormen een stevige uitzondering. Misschien omdat het meer misdaadromans zijn die hij schrijft: ingewikkelde whodunits met secuur uitgedachte complottheorieën die je net zo lang bezighouden tot je precies weet hoe het allemaal zit. Juist: op de laatste bladzijden.
Waargebeurd is enger
Cruciaal voor het verslavende effect dat Ross’ factieboeken op mij hebben is dat de schrijver zijn verhalen baseert op feiten. Grote kwesties uit het verre of minder verre verleden die we allemaal kennen maar waarnaar hij tot op de bodem onderzoek heeft gedaan. Daarvan wordt een verhaal letterlijk levensecht en dubbel zo spannend. Ross weet feiten en fictie zó te mixen dat je werkelijk aan álles begint te twijfelen…
Vat vol intriges
Het verdriet van Wilhelmina begint eind 1941. Na de Duitse opmars in Europa is de angst groot dat Nederlands-Indië door Japan zal worden aangevallen. Koningin Wilhelmina verblijft in Londen en krijgt – in gezelschap van prins Bernhard – de Britse premier Winston Churchill op bezoek. Na het gesprek is ze in alle staten: ze moet instemmen met een geheim verzoek waardoor de oorlog een totaal andere wending zal krijgen. Een watervliegtuig brengt Sinterklaascadeautjes naar marineschip de Van Linschoten. De boel ontploft, het schip vergaat, maar korporaal John de Bruin, die in het watervliegtuig zat, overleeft de ramp. Hij is zijn geheugen kwijt.
Acht jaar later
1948. Voormalig inlichtingenofficier Arnie Springer onderneemt een levensgevaarlijke zoektocht in Batavia. Hij stuit op een vat vol intriges. Welk pact hebben Wilhelmina en Churchill destijds gesloten? Onder grote politieke druk van Groot-Brittannië en de VS speelt de soevereiniteitsoverdracht van de Republik Indonesia aan Soekarno. Korporaal John de Bruyn – inmiddels zijn geheugen weer terug – herinnert zich wat er destijds is gebeurd met de Van Linschoten en waarom. Het geheim kan veel roet in het eten gooien. Is hij zijn leven nog zeker?
Waargebeurd… of niet?
Ross flikt het hem opnieuw: rond verifieerbare feiten een waarachtig, kneiterboeiend verhaal schrijven. Dat ademhappend leest alsof je naar een razendsnelle actiefilm kijkt. En echt heel erg wáár zou kunnen zijn. Na Van de doden niets dan goeds (2015) en De onderkoning van Indië (2017) is Het verdriet van Wilhelmina het laatste boek in de Indië-trilogie van Tomas Ross. Maar of je de twee voorgangers nu wel of niet hebt gelezen: dit boek is hoe dan ook één groot leesfeest. Meet the pageturner itself!
Tomas Ross (1944) was journalist en tv-presentator en is sinds 1984 fulltime (scenario)schrijver. Vooral van factie: deels fictie, deels realiteit. Perfecte ingrediënten voor bloedstollend spannende misdaadromans. Verslavende materie dus dank u wel meneer Ross, dat uw productietempo zo enorm hoog ligt: twee tot vier (!) boeken per jaar. Weet jij hem bij te houden? Ik doe mijn best!
Dit prima leesvoer voor in de vakantiekoffer kan ook thuis op de bank: vanaf de eerste zin ben je he-le-maal weg.
Tomas Ross: Het verdriet van Wilhelmina
(Cargo, € 19,99)
Lekker bankhangen met Ross dit weekend en tot volgende week!
Daniëlle
Morgen al lezen?
Bestel het boek hier!
Meer Tomas Ross? Klik hier.