BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Deel 2: Het nieuwe solliciteren

Deel 2: Het nieuwe solliciteren

Blijf bij het zoeken naar een nieuwe baan niet hangen in traditionele arbeidsprofielen.

Ontslagen en 50+? Geen zorgen: je bent keihard nodig. Zin presenteert de stoomcursus Maak werk van werk in twee delen. Waar liggen kansen voor 50+’ers?

Het nieuwe solliciteren

Wat belangrijk is: blijf bij het zoeken naar een nieuwe baan niet hangen in traditionele arbeidsprofielen. “Als je uitgaat van de opleiding die je hebt gevolgd en je laatste functie, kom je niet ver. Kijk liever naar wat je nog meer kunt,” tipt Wilthagen. “Stel dat je goed was in het aansturen van een team bij de bank. Misschien kun je dat ook goed met een team in de zorg.” Eigenlijk zou iedere Nederlander een ‘competentiepaspoort’ moeten hebben, vindt hij. “Waarin staat waar je goed in bent in algemene zin.” Wees bereid concessies te doen, zegt ook Ahn: “Dezelfde functie met hetzelfde salaris en dezelfde reisafstand als je had? De kans daarop is heel klein.”
‘Ontlabelen’ noemt Anne­Marije Buckens dit. “Zoek niet functie­ maar competentiegericht. Kijk op een andere manier naar alle werkervaring die je hebt opgedaan. Waar ben jij goed in? Wat kun je met dat pakket competenties op de huidige arbeidsmarkt?” Kansen liggen volgens haar voor 50+’ers vooral in aansturende functies waar een helikopterview bij nodig is, en in klantgerichte functies. “Denk aan verkoop in de buitendienst. Stel: ik wil als bedrijf een dure liftinstallatie aanschaffen. Dan doe ik dat liever bij iemand die betrouwbaarheid en ervaring uitstraalt dan bij iemand die net komt kijken.”

Hoe solliciteer je?

Wie twintig tot dertig jaar bij hetzelfde bedrijf heeft gewerkt, heeft vaak geen idee hoe solliciteren vandaag de dag gaat. Het UWV biedt daarom hulp bij oriëntatie op de arbeidsmarkt. “Dat is hard nodig,” aldus Ahn. “Hoe solliciteer je? Hoe gebruik je internet? Hoe presenteer je je?” Het nieuwe solliciteren is een vak apart, vindt Buckens. “Onderschat dat niet. Een cv opsturen is niet genoeg. Zorg dat je in gesprek komt met een werkgever. Laat zien wat je te bieden hebt.” Misschien wel de allerbelangrijkste tip: maak gebruik van netwerken. Formele, maar ook informele. “Tegenwoordig komt tachtig procent van alle beschikbare arbeidsplaatsen niet meer als vacature naar buiten maar wordt via via ingevuld. Ons kent ons; weet jij nog iemand? Als je in geen enkel netwerk voorkomt, moet je het doen met die overige twintig procent.”

Handige aanpak

Wie het een beetje handig aanpakt, kan zo weer aan het werk zijn, daarvan is Buckens heilig overtuigd. “Het is niet dat er geen banen zijn. Wij krijgen dagelijks aanvragen van bedrijven die op zoek zijn naar mensen met ervaring. We zouden nog veel meer vacatures kunnen invullen maar mensen zijn vaak kritisch. Vinden het gezichtsverlies als ze een tandje terug moeten schakelen en misschien wat minder gaan verdienen. Daar valt ook nog wat aan te verbeteren.”

Uit de praktijk

‘In mijn cv staat geen geboortedatum’

Na 28 jaar trouwe dienst bij de Rabobank werd Robert Eleveld (1961) in augustus 2016 boventallig verklaard. Hij zat niet bij de pakken neer.
“Ik heb mijn leeftijd nooit als negatief beschouwd. Mijn talenten, daar wil ik op worden beoordeeld. In mijn cv staat geen geboortedatum en niemand heeft er ooit naar gevraagd. Wel besefte ik dat solliciteren tegenwoordig anders gaat dan dertig jaar geleden. Ik heb me er grondig in verdiept en de expertise van 50Company ingeschakeld om mijn kansen te vergroten. Zij hielpen mij aan een sjabloon en goede foto voor een gelikt cv en een professioneel LinkedInprofiel. Gemaakt met iemand die daar verstand van heeft. Ook ben ik weer gaan studeren: privacy-management. Door nieuwe Europese wetgeving zijn er de komende jaren veel mensen nodig in dit vakgebied. Zo laat ik zien dat ik me ontwikkel en meega met mijn tijd. Met tijdelijke werkplekken doe ik intussen ervaring op. Die klussen krijg ik aangeboden; ik hoef er weinig moeite voor te doen. Mijn leeftijd? Die maakt niets uit. Zolang je maar weet waar je naartoe wilt en welke stappen je daarvoor moet zetten. Een ander doet het niet voor je.”

Vind je baan

In deze sectoren zijn de meeste vacatures te vinden:
■ Techniek-industrie-bouw ■ ICT ■ Zorg ■ Economisch-financieel ■ Onderwijs ■ Transport en logistiek ■ Groen ■ Horeca

 

Handige websites

Werk.nl
50company.nl
Verderintechniek.nl
Jetweedecarriere.nl

Lees hier het eerste deel terug. Binnenkort een nieuw deel van onze stoomcursus ‘Maak werk van werk’: 9 manieren om je kansen op de arbeidsmarkt te pakken.

TEKST: DOMINIQUE PRINS