Maureen (Mo) Belderink is de nieuwe hoofdredacteur van delicious., hét foodmagazine van Nederland. Ze stelt vanaf nu elke Zin met liefde en smaak een driegangenmenu samen. Speciaal, spannend, makkelijk en vooral heel erg lekker. Vandaag deelt ze het recept van dit heerlijke voorgerecht:
Knolselderij Velouté
Met sinaasappel-walnootolie en tijm-citruspangrattato. Knolselderijsoep maken is een makkie en met deze topping heb je net dat lekkere knispertje.
Ingrediënten
■ 50 ml olijfolie, om te bakken
■ 2 kippenpoten
■ 2 uien, fijngesneden
■ 1 kleine winterwortel, in plakjes
■ 1 stengel bleekselderij, in plakjes
■ 3 knoflooktenen, fijngesneden
■ 1 laurierblaadje
■ 1 stukje (bio)sinaasappelschil + 1 el sinaasappelrasp
■ ½ kaneelstokje
■ 75 ml sherry of witte wijn
■ 400 g knolselderij, geschild, in stukken
■ 1 (oude) zuurdesemboterham*
■ 150 ml sinaasappelsap
■ 100 ml walnootolie
■ rasp van 1 (bio)citroen
■ 2 el (citroen)tijmblaadjes
■ 2 el ragfijn gesneden peterselie
Voorbereiding
Kan 1 dag van tevoren. Verhit de olijfolie en bak de kippenpoten, uien, winterwortel, bleekselderij en knoflook op laag vuur 10 min. Voeg de laurier, sinaasappelschil en kaneel toe. Doe dan de sherry of wijn en 1 l water erbij en breng op smaak met zout en peper. Laat op laag vuur 1 uur trekken. Zeef de bouillon en voeg de stukken knolselderij toe. Kook de knolselderij in 20 min. gaar in de bouillon. Pureer de soep glad en breng verder op smaak.
Laat eventueel afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast. Maal de boterham in de keukenmachine tot middelgrof kruim. Verhit wat olie in een koekenpan en bak het broodkruim knapperig en donkerbruin. Bewaar het in een luchtdicht afsluitbaar bakje (niet in de koelkast). Kook het sinaasappelsap in tot de helft. Pureer met de walnootolie en sinaasappelrasp tot gladde olie. Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Bereiding
Bak de pangrattato eventueel even op. Breng op smaak met zout en meng het citroenrasp en de tijm erdoor. Warm de soep eventueel op. Verdeel over kommetjes of borden en bestrooi met wat peterselie en pangrattato. Besprenkel met sinaasappel-walnootolie. Heb je vers brood? Droog de boterham dan in een warme oven of broodrooster.
Nicolaas tipt deze wijn:
Alles van Cornin
Zo’n knoestige selderijknol, die zo fris naar voorjaar geurt, noten, citrus – en kijk, dat ruiken we ook in de wijn. Dominique Cornin maakt biodynamische beaujolais, mâcon, pouilly, en zelfs de eenvoudigste geurt al fijner dan menig deftige witte bourgogne. Chardonnays die als geen ander geuren naar hun herkomst, naar de natuur waar ze rijpten. Cornin, vanaf € 19,95 (Wellofwine.nl)
Proef meer delicious.recepten op deliciousmagazine.nl!
Recepten en bereiding: Merijn Tol. beeld: Saskia van Osnabrugge. styling: Jet Krings