In elke Zin beantwoordt hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does (1960) je levensvragen. Groot, of klein. Voor iemand anders. Of gewoon fijn voor je zelf.
Mijn man is een jaar geleden gestopt met werken. Hij had een mooie carrière maar was op het laatst echt aan het aftellen. Ik ben negen jaar jonger en nog lang niet toe aan stoppen met werken. Nu de rolverdeling is omgekeerd, erger ik me aan hem: hij doet niks aan het huishouden, is niet attent, loopt er slonzig bij en verdoet veel tijd. Ik wil dit huwelijk niet laten stranden, maar hij wordt woest als ik over huwelijkstherapie begin. Zonder hulp komen we er niet zomaar uit. Hoe krijg ik hem zover?
Lianne
Beste Lianne,
Wie weet helpt het als je het geen therapie noemt maar coaching. Altijd goed om een beetje aan te sluiten bij de belevingswereld van de cliënt – en er zijn genoeg coaches met een achtergrond in klinische psychologie en relatietherapie. Misschien kan hij het met dit etiket beter aan zichzelf verkopen. Nog een paar observaties: het werkzame leven van je man lijkt niet goed afgesloten en dat heeft jullie beiden belast. Het kan zijn dat hij nog steeds met oud zeer zit maar niet de ruimte voelt daarover te beginnen. Als dat zo is: reden te meer om hulp te vragen – ofwel met zijn tweeën, ofwel hij alleen.
Huwelijksprobleem
Verder is het problematisch dat je man woest wordt als je relatietherapie suggereert, zelfs als je het onhandig brengt. Als een van de partners een probleem heeft in een huwelijk, is er per definitie een huwelijksprobleem, al denkt de ander van niet. Moeilijk te zeggen wat hem woest maakt, maar probeer daarachter te komen. Voelt hij zich beschuldigd? Gekrenkt? Slechte eerdere ervaring? Laat het je uitleggen.
Alarm
Ten slotte gaat er nog een klein alarmsignaal af. Je verhaal past goed bij een aanpassingsprobleem in een nieuwe levensfase en als dat het is, is coaching een goede stap. Maar inattent, slonzig en inactief gedrag kan ook duiden op – worstcasescenario – dat je man een depressie aan het ontwikkelen is. Of aan het begin staat van cognitieve achteruitgang. Hoeveel drinkt hij eigenlijk? Dit zal allemaal wel niet, maar: better safe than sorry. Ga eerst eens samen naar de huisarts.
Prangende vraag? Mail hem naar redactie@zin.nl o.v.v. ‘Dr. Does’. Je kunt je vragen ook stellen op twitter: @drdoeszietlicht