Fazant van het land
En zo maak je hem klaar!
Maureen (Mo) Belderink is de nieuwe hoofdredacteur van delicious., hét foodmagazine van Nederland. Ze stelt vanaf nu elke Zin met liefde en smaak een driegangenmenu samen. Speciaal, spannend, makkelijk en vooral heel erg lekker. Vandaag deelt ze het recept van deze heerlijke fazant:
Fazant
met porcini en vin santo
Ooit kreeg ik een fles vin santo cadeau. Nooit iets mee gedaan tot ik dit recept vond. Echt zalig (ook met kip, hoor)!
Ingrediënten
■ 3 el gedroogd eekhoorntjesbrood (cèpes, porcini, delicatessenzaak)
■ 1 fazant, panklaar (schoongemaakt, vraag de poelier)
■ 3 el olijfolie
■ 2 tenen knoflook, schoongemaakt
■ 10 blaadjes salie
■ 50 g lardo* of ontbijtspek
■ 150 ml vin santo of medium sherry
Voorbereiding
(½ dag van tevoren) Schenk 100 ml kokend water op het eekhoorntjesbrood en laat de paddenstoelen wellen. Bestrooi de fazant met zout en peper. Verhit de olie in een passende braadpan. Braad de fazant aan beide kanten goudbruin aan. Haal de fazant uit de pan, draai het vuur laag en voeg knoflook en salie toe. Leg de plakjes spek overlappend over de borstkas van de fazant. Zet de fazant terug in de pan. Voeg de porcini plus het gezeefde weekvocht toe. Schenk de vin santo erbij, leg een deksel op de pan en stoof de fazant 1½ uur op laag vuur of op een warmhoudplaatje.
Bereiding
(vlak van tevoren) Haal de fazant uit de pan, verdeel in stukken, doe weer in de pan en stoof nog ± 20 min. op laag vuur. Serveer de stukken fazant met de jus erover.
*Lardo is te koop bij Italiaanse delicatessenzaken en soms bij slagers en supermarkten, en geeft nog meer smaak aan het gerecht.
Nicolaas tipt:
Rood: Guy Breton
Beaujolais, volgens de boeken het volkse buurtje van bourgogne, dat vindt menigeen wijn voor bij plofkipfilet. Niet deze. De puurnatuurwijn is begonnen in de Beaujolais. Een van de pioniers was Guy Breton, en zijn wijnen zijn nog steeds weergaloos. Vol vrolijk rood fruit, met daaronder wijsgerige diepgang die tot mooie gedachten en nog een slok leidt.
Guy Breton, morgon 2015, € 15,50 (Desmaakimporteur.nl)
Proef meer delicious.recepten op deliciousmagazine.nl!
Recepten en bereiding: Merijn Tol. beeld: Saskia van Osnabrugge. styling: Jet Krings