Hoge(re) erfenis? Vaker ruzie
Het gemiddelde bedrag dat bij een erfenis verdeeld wordt, ligt momenteel op € 100.000. Een halve eeuw geleden ging het doorgaans om tientjes. Nadeel van die hogere erfenissen: er ontstaan meer familieruzies door. In 2015 zijn acht keer meer rechtszaken rond erfenissen gevoerd dan in 2003. Jaarlijks gaat het om vele honderden ernstige ruzies. Het komt zelfs voor dat nabestaanden al het geld uit de erfenis aan advocaten besteden.
Vraag van de maand
Wij (echtpaar 60+) hebben net voor de crisis ons huidige huis gekocht en houden – als we nu verkopen – een restschuld over. We overwegen te gaan huren. Is dat verstandig?
Als u vorig jaar uw huis had verkocht, had u de rente over de restschuld mogen blijven aftrekken. Deze regeling is begin 2018 komen te vervallen. Indien uw gezamenlijke inkomen beneden de € 36.000 bruto per jaar ligt en u geen vermogensbelasting betaalt, komt u mogelijk in aanmerking voor een sociale huurwoning; dat zou gunstig voor u kunnen zijn. Bent u aangewezen op de vrije sector, dan betaalt u al snel meer huur dan u nu aan hypotheek betaalt. In dat geval kunt u mogelijk beter extra aflossen en hopen op een verder stijgende woningwaarde waardoor uw restschuld minder wordt.
Nieuw belastingstelsel
In het regeerakkoord van Rutte 3 wordt een herziening van het belastingstelsel voor 2019 aangekondigd. Die houdt in dat het aantal belastingschijven van vier naar twee gaat en de tarieven voor de middelste schijven dalen terwijl ze voor de hoogste iets stijgen. Voor AOW’ers gelden andere percentages: