BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Geoogst! En nu?

Geoogst! En nu?

Ook druk de moestuintjes bij de supermarkt aan het sparen? Zo bewaar je straks de oogst het best.

De oogst van een moestuin kan overvloedig zijn! Appels, tomaten, aardbeien, boontjes, pompoenen… Hoe bewaar je al die heerlijkheden het best? Er zijn vier bewaartechnieken:

1 | Ter plekke

In een koele (niet te vochtige) kelder kun je appels en peren bewaren maar ook aardappels, uien, knoflook, prei en pompoen. In de moestuin zelf (ondergronds) kun je bieten, pastinaak, wortelen en koolraap bewaren.

2 | Inmaken

Groenten, fruit en kruiden kun je ook bewaren in goed schoongemaakte (gesteriliseerde) potjes en flessen. Inmaken kan met suiker of zout, of in zuur, olie of alcohol. Je kunt de oogst ook fermenteren of wecken.

3 | Invriezen

De meeste soorten groenten en fruit zijn goed in te vriezen. Liefst op de laagste temperatuur waarop je vriezer kan worden ingesteld.

4 | Drogen

Appels, aardbeien abrikozen, peren, druiven, pruimen en kruiden kunnen – hangend aan een rekje – goed aan de lucht drogen. Net zoals tomaten, peulvruchten en granen.

MoestuinLekkers uit eigen moestuin

De redactie van Seasons bundelde de lekkerste moestuinrecepten uit hun 25-jarig bestaan in Oogstkoken. Een kookboek vol verrukkelijke en eenvoudig te maken gerechten met de pure smaken van het seizoen. Met tips & trics om in jouw eigen moestuin groente en fruit te zaaien en te oogsten. En natuurlijk hoe je al dat lekkers kunt conserveren. Een heerlijk, compleet kookboek boordevol inspiratie voor liefhebbers van puur eten!
Seasons – Oogstkoken (Fontaine, € 24,95). Bestellen kan hier.

Tekst: Nicolien Mizee