BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Ontslagen en 50+?

Ontslagen en 50+?

Geen zorgen: je bent keihard nodig. Zin presenteert de stoomcursus Maak werk van werk.

Hier lieten we al zien waar er kansen liggen voor 50+’ers. Vandaag: Hoe benut je je kansen? 5 handige tips.

1. Zorg dat je ‘arbeidsmarktklaar’ bent

Werk zoeken dat er niet meer is maakt het vinden van een nieuwe baan heel lastig, stelt loopbaancoach Aaltje Vincent: “Vraag jezelf af: bestaat het werk dat ik al die jaren deed nog wel? Is er nog vraag naar? Dat is wat ik bedoel met ‘arbeidsmarktklaar’: zoek werk dat er ís en dat je kunt.” In deel 1 Kwamen kansrijke sectoren aan de orde – denk aan transport, zorg en onderwijs. Hoogleraar Ton Wilthagen tipte toen al: zoek niet functie- maar competentiegericht. Wilthagen: “Wie ervaring heeft met het aansturen van een team bij een verzekeraar, kan dat in de zorg misschien ook wel. Eigenlijk zou iedere Nederlander een competentiepaspoort moeten hebben waarin staat waar je goed in bent in algemene zin.” Eventuele bij- of omscholing kan helpen om nóg beter beslagen ten ijs te komen op de nieuwe arbeidsmarkt.

Kansen arbeidsmarkt2. Straal uit dat je er zin in hebt

Als je toch bezig bent jezelf en jouw kwaliteiten positief te laten opvallen, kijk dan meteen even in de spiegel. Zie je pretlichtjes? Nee? Dan is er werk aan de winkel. “Potentiële werknemers moeten fris, monter en fruitig zijn. Ze zijn er om het probleem van de werkgever op te lossen, niet andersom,” stelt Vincent. Na de zoveelste afwijzing is het misschien even zoeken naar die ‘lichtjes’ maar toch: straal uit dat je er zin in hebt. Vincent: “Werkgevers zitten niet te wachten op een ontevreden werkloze.” Ze komt in de dagelijkse praktijk veel negativiteit tegen: “Op social media zie ik regelmatig mensen mopperen hoe moeilijk het op de arbeidsmarkt is, of dat ze alweer afgewezen zijn. Dat soort uitlatingen maken het natuurlijk niet erg uitnodigend zo iemand op gesprek te vragen. Deel liever informatie over het vak dan over sollicitatieprocedures.”

3. Wees een tikje minder bescheiden

Voor 50+’ers, vaak opgegroeid met het credo ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’ is het niet zo vanzelfsprekend om zichzelf te verkopen. Maar met bescheidenheid alleen red je het echt niet meer, waarschuwt Vincent. “Positief opvallen is noodzakelijk. Er zijn genoeg mensen met dezelfde kwalificaties; alleen de gewenste opleiding is niet voldoende om erbovenuit te steken. Wat maakt juist jij de beste man of vrouw voor die specifieke
baan?” Werkgevers willen iemand die kan vertellen waarom hij van toegevoegde waarde is, zegt ook Anne-Marije Buckens, directeur van loopbaancentrum 50company: “Het gaat veel minder om leeftijd dan om je verhaal, en het enthousiasme daarin. Streef naar écht contact met een mogelijke werkgever zodat je kunt laten zien: dit heb ik te bieden, hier ben ik goed in.”

4. Investeer in netwerken

De mensen die op dit moment het werk doen dat je zoekt, weten als eerste wanneer er een plekje vrij komt. Het is dus slim om met hen in contact te komen. Het grootste deel van alle vacatures wordt via via ingevuld. Vincent: “Dicht bij het vuur zitten is de crux. Als je wacht tot een vacature in de krant verschijnt, dan ben je eigenlijk al te laat. Dan is de kans heel groot dat je een van de vele briefschrijvers bent.” Zoek aansluiting bij relevante discussiegroepen op LinkedIn (zie stap 5) , volg interessante bedrijven op Twitter en bezoek congressen. Vergeet de informele netwerken niet: ook op een verjaardag kan iemand zomaar iets weten over beschikbare vacatures. “Zet de computer uit en maak je zichtbaar,” is daarnaast het advies van Anne- Marije Buckens. “Aan een grote, nationale vacaturesite heb je niet zo veel. Verdiep je liever in je eigen regio: welke bedrijven zitten daar? Leg contact met deze bedrijven via open dagen en LinkedIn.”

5. Gebruik LinkedIn

Het is een onmisbaar instrument in de banenjacht: LinkedIn, de netwerksite voor professionals. Recruiters gebruiken LinkedIn om mensen te vinden, werkzoekenden kunnen zich er profileren. Maar doe dat dan wél op de juiste manier, stelt Aaltje Vincent: “De mensen die beslissen zitten allemaal op LinkedIn. Een goed profiel maakt je beter vindbaar.” Het cv vormt de basis voor elk LinkedInprofiel. Naast een foto is de kopregel cruciaal. Noem hier de functietitels waarop je gevonden wilt worden (officemanager, managementassistent en directiesecretaresse bijvoorbeeld) én profileer jezelf daarmee. Welk probleem los jij op voor de werkgever? Daarnaast is LinkedIn een prima manier om in contact te komen met voor jou interessante brancheverenigingen en bedrijven, en om lid te worden van vakgroepen.

Morgen hebben we nog meer tips voor je! Kan je niet wachten? Bezoek dan deze sites:

Werk.nl
Kijkhaar.nu
Jetweedecarriere.nl
Sollicitatieinfo.nl
50company.nl
Loopbaanadvies.net

Tekst: Dominique Prins