BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Ontslagen en 50+? Geen zorgen: je bent keihard nodig.

Ontslagen en 50+? Geen zorgen: je bent keihard nodig.

Zin presenteert deel 3 van de stoomcursus Maak werk van werk.

Solliciteren nu is heel anders dan twintig jaar geleden. Hoe benut je je kansen? Vier praktische tips én een verhaal uit de praktijk.

1. Maak een goed cv

Recruiters lezen een cv vaak op hun computer, tablet of smartphone, zegt Vincent. “Daardoor valt vooral de bovenste helft op. Staat daar dat je in 1976 je havodiploma haalde? Niet zo handig.” Begin liever met relevante competenties en recente werkervaring. Ook belangrijk: een goede foto. Die kan zelfs doorslaggevend zijn, stelt loopbaancoach Aaltje Vincent: “We leven in een beeldcultuur waar plaatjes lang in het brein resoneren.” Hoe een goede foto eruitziet? “Dat is een portret waarbij je oogcontact maakt en licht glimlacht. Draag nette kleding en zorg voor een rustige achtergrond.” Verder: geen vast telefoonnummer noemen (ouderwets!) en zeker geen ‘ grappig’
mailadres als hotchickie67@gmail.com. Uit onderzoek van de VU blijkt dit net zo fataal als spelfouten.

2. Schakel deskundigen in

Geen idee hoe dat werkt, zo’n LinkedInprofiel? Of hoe je je moet gedragen tijdens een sollicitatiegesprek? Maak gebruik van mensen die het wél weten. Via netwerkorganisaties als De Broekriem (Debroekriem.nl) kun je workshops volgen. Ook het UWV organiseert trainingen. Vraag iemand met verstand van LinkedIn om samen een profiel op te stellen of schakel een loopbaancoach in. “Solliciteren nu is heel anders dan twintig jaar geleden,” zegt Anne-Marije Buckens directeur van loopbaancentrum 50company “Je moet veel meer van jezelf laten zien, zelfs je sociale vaardigheden zijn belangrijk. Is het voor collega’s aangenaam om jou op maandagochtend tegen te komen bij de koffiemachine?” Werk zoeken is een niet te onderschatten activiteit, aldus Vincent: “Er is veel al dan niet gratis hulp beschikbaar maar die moet je zelf zoeken. Kijk bijvoorbeeld eens op Noloc.nl, de site van de Nederlandse vereniging van loopbaanprofessionals.”

3. Overweeg alternatieve werkvormen

Wacht niet af tot die vaste droombaan langskomt, is het dringende advies van Aaltje Vincent: “Pak alles aan. Ook werk via een uitzendbureau is werk. Sterker nog: de helft van alle vacatures wordt vervuld via uitzendbureaus en detacheerders. Het is een hele belangrijke manier om weer aan werk te komen. Intercedenten zijn daarbij ambassadeurs, zij kunnen je verkopen.” Andere manieren om zelf kansen te creëren: benader een bedrijf om een paar dagen te mogen meelopen, of informeer naar stagemogelijkheden. Alles om maar van die bank af te komen. Kijk bovendien niet neer op werk dat een treetje lager is, adviseert Buckens: “Ik zie het als de natuurlijke levensloop in een carrière. Van kar-trekker naar kar-duwer, wat is daar erg aan? We vinden het vaak gezichtsverlies, maar eigenlijk zouden we het normaal moeten gaan vinden.”

4. Doe de 3 V’s

Uitgenodigd voor een gesprek? Gefeliciteerd! Je maakt een serieuze kans. Verzilver die met behulp van Vincents drie V’s: “Voorbereiden, voorbeelden geven en vragen stellen. Zorg dat je op de hoogte bent van de laatste ontwikkelingen in uw vak en binnen het betreffende bedrijf. Geef voorbeelden van situaties waaruit jouw competenties en kwaliteiten blijken. En stel vragen, niet pas aan het eind, ook eerder. Zo wordt het een echt gesprek in plaats van een interview.” Buckens: “Stel jezelf de vragen: wat kan ik, wat voeg ik toe, waarom wil ik bij dit bedrijf werken? En, misschien wel de belangrijkste: waaraan merkt het bedrijf na een halfjaar dat jij er werkt?”

Uit de praktijk:

Vorig jaar besloot Dominique Apon (1965) zich op te geven voor een bijeenkomst van netwerkorganisatie Kijk Haar, gericht op werkzoekende 50+-vrouwen.
“Ik volgde verschillende workshops en trainingen bij Kijk Haar. Daar leerde ik zinvolle dingen zoals jezelf verkopen. Wij niet meer zo piepjonge mensen zijn dat niet gewend. Maar kwaliteit alleen is niet meer genoeg. Ik vond het ook fijn om te zien dat ik niet de enige was in deze situatie. Je zit in hetzelfde schuitje, ziet hoe anderen het aanpakken en reikt elkaar tips aan. Daardoor is het makkelijker om je rug recht te houden en te denken: het gaat mij óók lukken. Ik ging regelmatig mee met de netwerkwandelingen. Lekker buiten in de natuur, bewegen, nieuwe mensen ontmoeten. Heel zinvol, vind ik. Na een aantal sollicitaties werd ik uiteindelijk gebeld door Tempo Team: of ik voor drie dagen in de week aan de slag wilde als managementassistent bij de gemeente Delft. Eigenlijk was ik op zoek naar een fulltime baan maar ik heb toch ja gezegd. Alles beter dan thuiszitten! Al na een paar weken werden mijn uren uitgebreid en inmiddels werk ik 36 uur per week. Ik ben ontzettend blij dat ik deze kans gegrepen heb.”

Lees hier deel 1 en deel 2 van de stoomcursus terug

Tekst: Dominique Prins