Stilistisch vakmanschap
Diehard literatuurliefhebber en klaar voor een grote verrassing? De nieuwe Tomas Lieske! Lézen dit weekend! De vrolijke verrijzenis van Arago is een waar stilistisch meesterwerk. Zo lust je ze altijd wel!
Hop, de honden aangelijnd en lopen maar. Ik had ruim een uur nodig om de wonderlijke, fabuleuze roman van Tomas Lieske eens goed op me in te laten werken. In volle glorie stevig na te genieten. Wat kan die man schrijven! Schakelt van een grofgebekte puber in 1999 alsof het niets is over op een stel erudiete professoren in de wis-, natuur- en sterrenkunde in 1920. En brengt hen – hoe is het mogelijk – ook nog geloofwaardig samen in een en hetzelfde verhaal. Laat ze samen discussiëren en van elkaar houden.
Het is een wonder
De vrolijke verrijzenis van Arago gaat over Joys. Een meisje van 15, gevalletje dwarse puber. In een Fiat 519 uit 1922 rijdt ze met haar niet bepaald spatzuivere ouders door de Italiaanse Dolomieten. Ineens schiet er een jonge vos de weg op. Haar ouders verongelukken, Joys raakt in coma. Of nee: ze staat op. Net als de aangereden vos, die zichzelf letterlijk bij elkaar raapt en haar op afstand volgt. Er groeit een diepe vriendschap tussen hen. Haar geluk is compleet als ze Simone ontmoet, haar ware moeder in haar herkent en ze samen een thuis vinden bij Paul Ehrenfest, de Leidse fysicus bij wie in de jaren 20 tal van wereldberoemde Nobelprijswinnaars logeren. Onder wie de aantrekkelijke Niels Bohr, die het onmogelijke mogelijk weet te denken. De vrolijke verrijzenis van Arago is een regelrechte ode aan het leven. Ontroerend, boeiend én grappig. Wonderlijk.
Wij zijn erbij!
Ik heb veel gelezen maar dit nog niet meegemaakt: meekijken en vooral -luisteren bij een Leidse fysicus en de zijnen thuis in de jaren 20. Waar wetenschap live wordt bedreven. Professor Paul Ehrenfest, hoogleraar in de natuurkunde, ontvangt niemand minder dan Einstein himself geregeld als vriend en gast. Maar ook Niels Bohr, en vele andere grote wetenschappers. Tussen de muren van zijn huis werd geschiedenis geschreven en wij zijn erbij!
Alles is liefde
En dan die puber, Joys. Eigenlijk is ze een getraumatiseerd meisje hunkerend naar liefde. Moederliefde in de eerste plaats. Daarna ontdekt ze een moederlijke liefde in haarzelf voor het zoontje van Paul Ehrenfest, een jongen met het Syndroom van Down. En liefde voor kennis en wetenschap. Ja, en ook de ontluikende, erotische liefde.
Van vroeger naar nu, en terug
Wat moet je allemaal kunnen om jezelf volwaardig schrijver te noemen? Lieske laat het je zien. Stilistisch gezien trekt hij werkelijk álles uit de kast. Moeiteloos jongleert hij van een grofgebekte puber naar ietwat dommige louche ouderpaar en een debielenstel, een stel erudiete professoren in de wis-, natuur- en sterrenkunde. Van twintig jaar geleden naar honderd jaar geleden. Neergezet in dialogen met typerend taalgebruik, secuur beschreven omstandigheden, locaties en landschappen, en dito cultuurverschillen en gebruiken door de tijd en over grenzen heen. Zo kleurt hij een rijk verhaal geloofwaardig in. U vraagt wij draaien. Wat zal hij er zelf van genoten hebben!
Wat geloof jij?
Binnen dat ongelooflijke wonderlijke verhaal heeft, als je zorgvuldig leest, de realiteit zich goed verstopt. Aan de hand van het wonder open je de deur naar de werkelijkheid. Jammer? integendeel. Het maakt het verhaal en de hoofdpersoon van De vrolijke verrijzenis van Arago er des te krachtiger op. En als bonus krijg je de relativiteitstheorie, de kwantummechanica én de beginselen van de sterrenkunde nog even mee.
Hoe ver gaat de kracht van de verbeelding? Waar houdt de wetenschap op en waar begint het wonder? Waartoe is de mens in staat – in coma, doodsangst, woede, machteloosheid of verdriet? Is de wereld maakbaar, verklaarbaar, of zijn de wonderen de wereld nog niet uit? Wat geloof jij?
Laat Lieske je verwonderen dit weekend – maar plak er wel een wandeling of uurtje mijmeren op de bank achteraan. Dit boek wil zich nestelen in je hoofd: om nooit meer weg te gaan.
Daniëlle
Tomas Lieske: De vrolijke verrijzenis van Arago (Querido, € 20)
Morgen al lezen?
Bestel het boek hier.