BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Verdien aan energie

Verdien aan energie

Loopt je energierekening elk jaar verder op?

Geld terúgkrijgen op energie kan óók. En is beter voor het milieu. Drie manieren waarop dat kan.

1. Zonnepanelen

Een relatief kleine investering, overzichtelijke terugverdientijd en geen ingrijpende verbouwing: begrijpelijk dat veel mensen voor de aanschaf van zonnepanelen kiezen als ze een lagere energierekening willen. Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren spectaculair goedkoper geworden, zegt Wilfried van Sark, onderzoeker naar zonne-energie aan de Universiteit van Utrecht: “Een complete installatie – panelen, omvormer, montagemateriaal en kabels – kost nu gemiddeld een euro per Wattpiek (eenheid waarin het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt – red.). Een gemiddeld paneel heeft een vermogen van 270 Wattpiek. Om op jaarbasis in de energiebehoefte van gemiddeld 3000 kilowattuur te voorzien, heeft een gemiddeld huishouden tien tot twaalf panelen nodig. Dat betekent een investering van zo’n 3000 euro.” Hier kunnen kosten bijkomen voor aanpassingen in de meterkast (niet altijd nodig). In vijf tot zeven jaar heb je een investering in zonnepanelen terugverdiend.

energie2. Isoleren

Zonnepanelen hebben een hoge ‘aaibaarheidsfactor’, erkent Theo Elfrink, energieexpert van de Vereniging Eigen Huis. “Je ziet er meer van dan van bijvoorbeeld verbeterde isolatie.” En toch zou dat eigenlijk de eerste stap moeten zijn: isoleren. “Vooral bij een oud, tochtig huis ben je maandelijks veel meer kwijt aan gas dan aan elektriciteit. Een rekenvoorbeeld: een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 1500-1600 kuub gas. Wil je dat elektrisch gaan doen, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen, dan moet je die hoeveelheid met een factor 9 vermenigvuldigen. Je hebt dan heel veel elektriciteit extra nodig, en een héél groot dak om voldoende panelen te kunnen neerleggen.”

Liever eerst isoleren dus; hoe beter een huis is geïsoleerd, hoe minder warm het water hoeft te zijn dat door de verwarmingsbuizen wordt gepompt. Elfrink: “In de meeste huizen is een watertemperatuur van 70 graden nodig voor de verwarming. Maar met elke isolatiemaatregel – muren, gevels, dak, kruipruimte – breng je die temperatuur verder omlaag. Heb je nog maar een watertemperatuur van 50 graden nodig, dan kun je van een cv-ketel overstappen op een warmtepomp. Die verbruikt twee kilowattuur aan elektriciteit voor de productie van warmte; een cv-ketel heeft daar één kuub gas voor nodig.” Isoleren levert dus meer op, maar kost ook meer. Elfrink: “Voor het vervangen van oude gevels ben je al snel 30.000 tot 40.000 euro kwijt. Een fikse investering, met een terugverdientijd van twintig tot dertig jaar.

3. Hybride warmtepomp

Voor wie aanhikt tegen de kosten van isolatie heeft Elfrink een compromis. “Zet naast de cv-ketel een hybride warmtepomp. Die neemt het over van de ketel op momenten dat het verwarmingswater minder warm hoeft te zijn. Ga je daarna stap voor stap isoleren, dan levert elke isolatiemaatregel winst op. Omdat je dan steeds vaker gebruik zult maken van de warmtepomp in plaats van de cv-ketel.” Waar een hybride pomp in eerste instantie bijvoorbeeld twintig procent van de tijd werkzaam is, kan dat na isolatiemaatregelen wel zestig tot zeventig procent zijn. Dat scheelt op de gasrekening. Of het rendabel is om de gasaansluiting helemaal links te laten liggen hangt ook af van de plannen van de gemeente waarin je woont, waarschuwt Elfrink: “Eigenlijk moeten gemeenten bewoners informeren: voor welke wijken bestaan plannen om de gasleidingen te verwijderen? Stel dat ze in jouw wijk nog jaren blijven liggen en men gaat over op biogas of waterstof, dan levert het misschien niet zo veel op om van het gas af te gaan.”

TEKST: Dominque Prins