Wandelen is goed voor lijf en geest
Waarom het een goed idee is om een lekkere wandeling te maken
De Nederlandse Gezondheidsraad adviseert wekelijks 2,5 uur te bewegen plus een aantal bot- en spierversterkende activiteiten.
Sterk en soepel blijven
“Het is heel simpel,” zegt Peter Hollander, emeritus hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit (VU). “Wie Wandelt verstookt een beetje energie. Het kan dus goed helpen tegen overgewicht – wat de nodige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.” Maar, haast hij zich te zeggen, verwacht geen wonderen van wandelen. Het is een lichte inspanningsactiviteit. Je conditie wordt niet beter van een paar keer per week naar het bos. Daarvoor moet je héél stevig doorlopen of sporten.
In principe verbetert het hart of de longfunctie alleen bij extra inspanning. Een rekensommetje vertelt je of daar sprake van is: je hart moet zo’n beetje kloppen op 170 min je leeftijd in jaren. In de regel werkt iemand van 60 bij 110 slagen per minuut aan zijn conditie. Die hartslag bereik je niet met wandelen. Maar de waarde van een wandeling wordt ook niet zozeer bepaald door het verbeteren van je conditie. Het gaat erom dat je bewéégt.
Niet bewegen?
Eigenlijk zouden we de vraag moeten omdraaien: wat gebeurt er als je níet beweegt? Hollander: “Dan past je lichaam zich aan die situatie aan. Spieren zullen in volume afnemen, net zoals de botmassa. Genoeg beweging zorgt ervoor dat je lichaam sterk blijft. Daardoor loop je minder kans op ziekten.” Onze botten bijvoorbeeld, zijn net zo organisch als de rest van ons lichaam. Het eerste deel van ons leven groeien ze, om vanaf ongeveer het 25ste levensjaar een evenwicht te bereiken tussen het aanmaken en verliezen van botweefsel.
Wie zijn lichaam weinig gebruikt – en aangezien we steeds grotere delen van het leven zittend doorbrengen geldt dit voor veel Nederlanders – zal dit evenwicht verstoren en aan botmassa verliezen. Op latere leeftijd gaat dit proces met de naam osteoporose, nog een stukje sneller. Een wandeling is een goede manier om dit tegen te gaan. Eenzelfde verhaal geldt voor kraakbeen. Het weefsel dat er voor zorgt dat botten en gewrichten soepel over elkaar heen glijden, wordt dunner bij te weinig beweging. Maar het is niet zo dat veel sporten een hartziekte kan voorkomen; ook een sterk hart kan ziek worden. Ieder individu heeft een heel specifieke ontwikkeling van zijn gezondheid. Zoomen we uit, kijken we naar groepen die wekelijks 2,5 uur bewegen, dan zien we wel dat deze mensen een substantieel minder groot risico lopen op gezondheidsklachten.”
In Zin 4: alle gezondheidsvoordelen van wandelen in de natuur! Meer weten over de gezonde kracht van het bos en de betovering ervan? Lees het hier.
Tekst: Victor de Kok