Courgette carpaccio
Een heerlijk lente-voorgerecht
Maureen (Mo) Belderink is de nieuwe hoofdredacteur van delicious., hét foodmagazine van Nederland. Ze stelt vanaf nu elke Zin met liefde en smaak een driegangenmenu samen. Speciaal, spannend, makkelijk en vooral heel erg lekker.
Het is lente! We willen schoonmaken, de ramen openzetten, naar buiten, dat wintervetlaagje afschudden en lekker fris eten. Ik krijg van dit eten echt lentekriebels. Courgettecarpaccio? Ja, het is even wat anders, maar neem van mij aan: gewoon proberen. Over lamskoteletjes kunnen we kort zijn; een zalige luxe. En bij rabarber denk ik altijd even aan mijn oma: luxe hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn. Eat happy!
Courgette Carpaccio
Wat een fijn, fris gevoel krijg je van dit hele lichtgroene wit met die groene randjes en het geel van de kaas, de olie en citroen.
Ingrediënten
500 g gemengde, kleine gele en groene courgettes
■ 100 ml olijfolie
■ 2 tl (bio)citroenrasp + 2 el citroensap
■ 50 g rucola
■ 100 g geschaafde parmezaan
■ ook nodig: een mandoline of een fijne schaaf
Bereiding
Schaaf de courgettes op een mandoline over de lengte in dunne plakken en leg ze op een serveerschaal. Klop in een kom de olie met citroenrasp en citroensap door elkaar en voeg zout en zwarte peper naar smaak toe. Strooi de rucola en parmezaan over de courgettecarpaccio, besprenkel met de dressing en maal er voor het serveren zwarte peper overheen.
Variatie
De salade nog net even een subtiele pittige twist geven? Klop een heel fijngesneden ansjovisfiletje door de dressing. Je proeft het nauwelijks en het geeft een fantastische boost. En: in plaats van courgettelinten kun je ook wortellinten verwerken in de salade. Deze zijn iets harder, dus kook ze eventueel eerst 1 minuut in ruim water met zout. Spoel ze direct met koud water af, laat uitlekken en verwerk als in bovenstaand recept.
Nicolaas tipt:
Pure pinot grigio
In de naam van carpaccio worden vele zonden gedaan, voornamelijk in de vorm van overbodige toevoegingen. Maar deze variant laat zien dat eenvoud het kenmerk van het ware is. Hetzelfde geldt voor wijn. Vandaar deze pure, eerlijke pinot grigio die nou eens niet geurt naar steunkousen, maar naar fruit, groene kruiden en prille zomerdagen. Zonder sulfiet of enige andere opsmuk.
Giol, pinot grigio ‘senza solfiti’ 2015, € 9,95 (Wellofwine.nl)
Recepten: Valli Little. beeld: Jeremy Simons. styling: David Morgan