BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Krokante lamskoteletjes

Krokante lamskoteletjes

met lentesalade

Maureen (Mo) Belderink is de nieuwe hoofdredacteur van delicious., hét foodmagazine van Nederland. Ze stelt vanaf nu elke Zin met liefde en smaak een driegangenmenu samen. Speciaal, spannend, makkelijk en vooral heel erg lekker.

Het is lente! We willen schoonmaken, de ramen openzetten, naar buiten, dat wintervetlaagje afschudden en lekker fris eten. Ik krijg van dit eten echt lentekriebels. Courgettecarpaccio? Ja, het is even wat anders, maar neem van mij aan: gewoon proberen. Over lamskoteletjes kunnen we kort zijn; een zalige luxe. En bij rabarber denk ik altijd even aan mijn oma: luxe hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn. Eat happy!

Krokante lamskoteletjes met lentesalade

Ik ben dol op lamskoteletjes en dol op alles met een krokant jasje, dus 1+1=3.

hoofdgerecht (4 personen)
bereiden ± 30 min.

krokante lamskoteletjes

Ingrediënten

■ 150 g grove bulgur*
■ 200 g verse gedopte doperwten (of diepvries)
■ 1 bosje radijs**
■ 4 sneden wit casinobrood, zonder korst
■ 2 (bio)citroenen
■ 2 teentjes knoflook, geperst
■ 1 ei, losgeklopt
■ 8 lamskoteletjes, kamertemperatuur
■ 3 el olijfolie, om te bakken
■ 2 sjalotten, in hele dunne partjes
■ 1 bosje platte peterselie, grof gesneden
■ 100 g feta, liefst van schapenmelk, grof verkruimeld
■ 6 el extra vierge olijfolie

Bereiding

Kook de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de erwten in ruim kokend water met zout in 6-8 min. beetgaar. Snijd intussen de radijsjes van het loof. Was ze en snijd in kwarten. Spreid de bulgur en erwten op een platte schaal en laat afkoelen.

Maal in de keukenmachine het brood tot grof kruim of verkruimel het grof. Boen 1 citroen schoon en rasp de gele schil eraf. Meng het broodkruim, het citroenrasp, de knoflook en zout en peper naar smaak op een plat bord. Klop het ei los in een diep bord. Dep de koteletjes droog met keukenpapier.

Haal ze door het ei en druk ze vervolgens rondom goed in het kruim. Verhit in een koekenpan de olijfolie. Bak de lamskoteletjes in 3 min. per kant goudbruin, krokant en vanbinnen rosé en sappig. Meng intussen in een kom de bulgur, erwten, sjalot, peterselie, radijsjes en evt. grof gesneden radijsloof (zie tip) en feta.

Halveer de geraspte citroen en knijp de helften boven de kom uit. Voeg de olijfolie toe en breng op smaak met zout en peper. Serveer de lamskoteletjes met de krokante bulgursalade. Serveer er de laatste citroen in partjes bij om over de lamskoteletjes te sprenkelen.

* Bulgur is in twee groftes verkrijgbaar. Steeds vaker ook te vinden bij de supermarkt en anders bij de mediterrane winkel.
** Van heel verse bosjes radijs is het blad ook heerlijk in de salade. Was het radijsloof en hak grof. De peterselie kunt u dan evt. achterwege laten.

Nicolaas tipt:

Zijdezacht rood
In de tijd van Annie M.G. Schmidts Schaap Veronica dacht men bij het eerste lentezonnetje aan de grote schoonmaak. Nu gaan we lamskoteletjes paneren. Gezien de belendende salade kun je daar zacht, zonnig wit bij schenken, maar ik kies voor zijdezacht fruitig rood uit Umbrië. Voornamelijk omdat ik ’m zo lekker vind dat ik ’m overal bij wil drinken.

Omero Moretti, Terre di Giano, umbria, rosso 2016, € 9,95 (Vinoblesse.nl)

Recepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. beeld: Serge Philippi