Weet je nog? Hoe blij je was toen je won met knikkeren? Vroeger. Toen was het kinderlijk eenvoudig om plezier te hebben. Maar nu… FOUT! Het kan nog steeds. Schud het kind in jou wakker voor meer plezier in je leven!
1. Maak een lijstje
Hoe is het mogelijk dat iets waaraan je als kind zoveel plezier beleefde nu niet meer bestaat? Alsof de verbinding is verbroken. Herstellen maar! Begin met het maken van een lijstje van dingen die je als kind graag deed. Lijstje klaar? Wat springt eruit, waarvan word je meteen enthousiast? Probeer het weer eens! En wees er een beetje creatief in: als kind gelukzalig uren met blokken bouwen wordt nu een nieuwe schuur ontwerpen.
2. Zoek andere enthousiastelingen
Misschien is er een beetje lef voor nodig om weer te gaan doen wat je als kind leuk vond. Of héél véél lef. Zoek andere enthousiastelingen en ga samen aan de slag! Kan best zijn dat je lief niet de meest geschikte aanmoediger is. Er is vast een vriend(in) die dat beter kan. Of een ‘mentor’ die je kan inspireren: wie deelt jouw interesse en loopt een stukje op je voor? Zoek em op en ga er samen voor!
3. Hou vol, ga dóór!
Pak bij Station Angst níet je koffer uit. Drink er alleen een kopje koffie en ga door. Prima om angst te voelen of het spannend te vinden, dat hoort er gewoon bij. Maar laat je er niet door uit het veld slaan. Maak em klein, die angst.
4. Trek eropuit!
Zoek uit waar je online of offline kennis en ervaring op kunt doen. Leuk om te leren en net zo leuk om mensen te ontmoeten met dezelfde interesse!
5. Maak & speel. Véél spelen
Wat het ook voor creatiefs is dat je wilt oppakken: speel ermee! Een riedeltje op je viool zonder muziekboek. Een schilderij zonder vooropgezet plan – of met niet eerder gebruikt materiaal. Verwonder je! Verwondering is iets wat we als volwassenen vaak kwijt zijn. Zet die hersenen – waar de criticus zo comfortabel woont – eens uit en zet je creativiteit aan. Er kan er maar één tegelijk die kwast, pen, viool, klei, schaar of wat-dan-ook vasthouden. Dump de criticus, kies voor de speelse creatieveling!
6. Geloof erin
Vertrouwen hebben. In dat je het kunt en dat je er een boel plezier aan gaat beleven. Dát is de motor achter het wakker maken van het kind in jezelf!
7. Maak er tijd voor. Nu!
Of je wel of niet plezier gaat beleven aan wat je vroeger in een flow bracht valt of staat met tijd. Lijkt een open deur maar voor je het weet komt er van alles tussen – iets wat we ‘het leven’ noemen. Komt er niks meer van. Plan het in! Nu! Elke woensdagavond ga je doen wat jíj het liefste wilt (en nee, dat is niet met een goed glas voor de televisie neerploffen). Elke dag 20 minuten ‘vrij en blij’ zijn, dat werkt ook. Wacht niet met inplannen. Hoe langer je wacht, hoe kleiner de kans dat je begint.
8. Kleur buiten de lijntjes
Beetje krassen, wat is daar nou moeilijk aan? Een boel. Want voor je het weet leg je jezelf grenzen op. Of kijk je net iets te gehoorzaam naar de grenzen van anderen. Omdat ze op je werk lacherig doen als je praat over wat je het liefste doet in je vrije tijd. En je familie er ook geen snars van snapt. Tijd om uit de comfortzone van erbij willen horen te stappen! Spannend maar: dát gaat je verder brengen. Weg die grenzen en lekker buiten de lijntjes kleuren. Neem de onbevangen houding aan van een kind. Hoe kinderen in iets nieuws stappen is bewonderenswaardig.
9. Heb geduld & heel veel plezier!
Misschien gaat het wel járen duren voordat je het allemaal (weer) onder de knie hebt. Voordat je tevreden bent over je resultaten. Geeft niks. Sterker nog: gaat het niet vooral om het plezier dat je eraan beleeft? Richt je niet op het eindpunt maar op de weg ernaartoe!
Tekst: Sabine Wisman