Karnemelkse plaatcake
Zoet, zuur en roze: wat wil je nog meer?
Maureen (Mo) Belderink is de nieuwe hoofdredacteur van delicious., hét foodmagazine van Nederland. Ze stelt vanaf nu elke Zin met liefde en smaak een driegangenmenu samen. Speciaal, spannend, makkelijk en vooral heel erg lekker.
Het is lente! We willen schoonmaken, de ramen openzetten, naar buiten, dat wintervetlaagje afschudden en lekker fris eten. Ik krijg van dit eten echt lentekriebels. Courgettecarpaccio? Ja, het is even wat anders, maar neem van mij aan: gewoon proberen. Over lamskoteletjes kunnen we kort zijn; een zalige luxe. En bij rabarber denk ik altijd even aan mijn oma: luxe hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn. Eat happy!
Karnemelkse plaatcake
Zoet, zuur en roze: wat wil je nog meer?
nagerecht (8-10 personen)
bereiding 20 min. / oven 55 min. + afkoelen
Ingrediënten
■ 200 g roomboter, op kamertemperatuur
■ 225 g suiker
■ 1 zakje vanillesuiker
■ 3 eieren
■ 50 ml karnemelk
■ 200 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
■ 400 g rabarber
■ poedersuiker
■ extra nodig: bakpapier, 8 paperclips (zonder plasticlaagje!) en een bakplaat
Bereiding
Teken op een dubbelgevouwen vel bakpapier een rechthoek van 20 x 30 cm. Vouw de randen omhoog en zet de hoeken vast met de paperclips. Leg de vorm op de bakplaat. Verwarm de oven voor tot 160C. Klop in de keukenmachine of met de handmixer de boter met 200 gram suiker, de vanillesuiker en 1/2 theelepel zout romig.
Klop er de eieren een voor een door en voeg de karnemelk toe. Spatel er het bakmeel door en schep het beslag in de vorm. Maak de rabarber schoon, halveer de stengels in de lengte en snijd ze in stukken van 20 cm. Druk de rabarber in het beslag en strooi er de resterende 25 gram suiker over. Bak de cake in de voorverwarmde oven in 50-55 min. goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen tot kamertemperatuur en bestrooi royaal met poedersuiker.
Extra lekker
Besprenkel de cake uit de oven met 3 eetlepels citroenlikeur en schenk er een glaasje citroenlikeur bij.
Nicolaas tipt
Speelse cider
Gezien de aloude wijsheid ‘een glaasje in het gerecht en een glaasje in de kok’ is dat glaasje citroenlikeur een prima idee. Maar wordt u bij het woord ‘likeur’ bekropen door angstvisioenen van pimpelende zure oudtantes, ontkurk dan net als ik deze sprankelende cider met de geur van appelbongerd,
speels als dartele koeien die voor het eerst weer de wei in mogen.
Cidrerie du Leguer, € 7,90 (Pommedor.nl)
Recepten, styling en beeld: Studio Philippi