Uitkomen met een kleiner budget: dat wordt besparen! Veel moeilijker dan lekker uitgeven met een hoger inkomen natuurlijk. Maar: het kán wel.
Moet jij de komende tijd je vingers op de knip houden? Dan sta je niet alleen. Dat overkomt zovelen, bijvoorbeeld als je te maken krijgt met ontslag, arbeidsongeschiktheid of een nieuwe baan met een lager salaris. Hoe kom je zo’n financieel minder fijne fase door?
De vier belangrijkste acties:
1 Geef minder uit
2 Zeg abonnementen en contracten op
3 Bereken je bestedingsruimte
4 Ga extra sparen
Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar wist je dat getob over geld armoede in de hand werkt? Vragen als ‘Hoe betaal ik de sportschoolrekening?’ of ‘Haal ik het einde van de maand wel?’ leggen je lam. Aan het einde van de maand de touwtjes aan elkaar knopen vraagt om creativiteit. Lukt vaak best. Maar ondertussen neemt dat je zo in beslag, dat je niet toekomt aan een oplossing voor de lange termijn.
Begin een kasboekje
Het is dus de kunst om grip te krijgen op je financiële situatie en tegelijkertijd ruimte in je hoofd over te houden voor andere dingen. Dat kan eigenlijk alleen als je overzicht hebt. Het lijkt wel alsof mensen met een pluk-de-dag-mentaliteit minder zorgen over geld hebben maar ze doen alsof die er niet zijn. Juist zij krijgen het zwaar te verduren als er inkomsten wegvallen. Heb je overzicht? Dan weet je hoeveel je moet bezuinigen én waarop. Dus: begin een kasboekje en hou nauwkeurig bij welke uitgaven je doet. Hoe je kasboek eruitziet – schriftje of app – maakt niet uit. Als je twee maanden lang opschrijft waaraan je geld hebt uitgegeven, kun je een prima schatting maken van alle uitgavegroepen.
De drie uitgavegroepen
1 Je vaste lasten
2 Reserveringsuitgaven (denk kleding of een nieuwe stofzuiger)
3 Huishoudelijke uitgaven (wekelijks, bijvoorbeeld bij de drogist)
Zo hou je geld over voor iets leuks
Natuurlijk zijn er dingen waarop je liever niet bespaart. Ben je een boekenliefhebber en kun je geen boeken kopen. Met een goed overzicht weet je wat de bestedingsruimte is en wat je maandelijks níet moet doen om tóch dat boek te kunnen kopen. Laat je een stuk makkelijker een lekkere werklunch in de kantine staan.
Alles kan goedkoper!
Vergis je niet: op kleine dingen besparen scheelt al snel tientallen euro’s per maand. Het kan ook helpen je grotere vaste lasten kritisch te bekijken. Overstappen op een andere energieaanbieder bijvoorbeeld. Of verzekeraar, telefoon- of tv-aanbieder, krant of tijdschrift. Heb je alles écht nodig, is iets het geld wel waard? Alles waar een stroom geld naartoe gaat, is de moeite van het controleren waard. Het vraagt even wat uitzoekwerk maar niet alle voorwaarden waarmee je ooit akkoord ging zijn ook de beste.
Heb je een hypotheek?
Let dan op de rente-opslag die je hypotheekverstrekker rekent. Als de waarde van je hypotheek niet langer hoger is dan de waarde van je huis, mag de bank die rente niet meer berekenen. Helaas blijven de meeste banken dit gewoon doen. Achteraan gaan dus!
Genieten moet!
Besparen gaat dus vooral over je realiseren hóe je je geld uitgeeft. Zie het als een uitdaging om van het geld dat je overhoudt rond te komen. Of zelfs nog wat opzij te leggen. Maar: laat het je leven niet gaan beheersen. Genieten van het leven móet.
Handig: online kasboek
De app AFAS Personal is een fijn online huishoudboekje waarmee je altijd inzicht in je financiën hebt. En je kunt je uitgavenpatroon met dat van anderen vergelijken.
Meer weten?
• Wijzeringeldzaken.nl
• Nibud.nl
• Consumentenbond.nl
• Google eens op ‘leven zonder geld’ of ‘rondkomen met minder’. Levert interessante vondsten op!
Tekst: Victor de Kok