8x je tuin zomerklaar
Handige tips (ook voor mensen zonder groene vingers)
Ha Voorjaar! De tuin ontwaakt uit haar winterslaap en kan wel wat aandacht gebruiken. Geen groene vingers? Met deze tips wordt het genieten deze zomer!
Doe de grote schoonmaak
Begin met het schoonmaken van je tuin. Verwijder de afgestorven delen van de vaste planten uit borders en potten en maak de tegels algenvrij. Met de eerste zonnestralen verschijnt er snel onkruid en dat kan de groei van andere planten belemmeren. Maak je tuin dus onkruidvrij.
Zet de schaar erin
In het voorjaar komt de natuur weer tot leven. Je tuin heeft ademruimte nodig, dus pak de snoeischaar er maar bij. Bijna alle bloemen die na de langste dag (21 juni) bloeien, kunnen in de lente worden gesnoeid. De vaste planten heb je bij de grote schoonmaak al meegenomen. Belangrijk: niet snoeien als het vriest.
Schoffel de grond los
Gezonde grond is heel erg belangrijk, want anders wil er natuurlijk niks in groeien. Schoffel de grond los zodat er genoeg zuurstof binnen kan komen. Dat kun je het beste doen als het heeft geregend en de aarde nét is opgedroogd.
Bemest planten en gazon
In het voorjaar kun je nog heel goed met bemesten beginnen. Als planten gaan groeien is het verstandig ze met compost te bestrooien; dat verbetert de bodemstructuur. Op deze manier krijg je mooie, volle en gezonde planten. Ook over het gazon kun je een laagje compost strooien.
Planten maar!
Begin met het planten van voorjaarbloeiers. Die geven een tuin sfeer. Denk aan euphoria’s, primula’s en voorgetrokken bollen. Voor een vrolijke tuin het hele jaar door kies je planten die verspreid over het jaar groeien. In mei plant je dan zomerbloeiers zoals leeuwenbekjes, spirea en flox.
Zaai het gazon bij
Heeft je gazon kale plekken? Dan kun je deze bijzaaien van midden april tot eind mei. Zaaien kan het best op een dag met weinig wind en een temperatuur boven de 15 graden. Bijzaaien kan ook in de nazomer. Maar doe je het nu, dan kun je in de zomer van een mooi groen gazon genieten.
Sproei en bespaar water
De meest milieuvriendelijke manier om te sproeien is regenwater opvangen. Dat is beter voor uw planten want het heeft de juiste temperatuur. Zo ‘schrikken’ de planten niet. Sproei alleen als de grond écht droog is en zet de sproeier één keer per week een uur aan. Dan komt het water ook bij de wortels.
En nu?
Onderhoud de boel! Blijf onkruid wieden om te voorkomen dat je in één keer heel veel werk heeft. Om je planten langer te laten bloeien knip je 1/3 van alle stelen terug. Die gaan later bloeien waardoor je langer van de plant kunt genieten. Je kunt dit bij alle planten die na 21 juni bloeien doen.
TEKST: LINDE VERHULST
Meer lezen over tuinieren of de moestuin? Lees hier de ode van Nicolien Mizee over haar moestuin.