Zin sprak met de Australische tv-kok en bestseller auteur Donna Hay. Ze is een meester in het maken van eenvoudig recepten met weinig ingrediënten maar toch zo dat je je vingers erbij aflikt. Speciaal voor onze lezers koos ze haar favoriete recept uit haar nieuwe boek Basics to Brilliance kids.
Waarom nu een kookboek gericht op kinderen?
“We onderschatten de invloed van voeding op onze gezondheid. Daarom is het zo belangrijk dat we al op jonge leeftijd bewust leren omgaan met eten. Ik merk dat officiële instanties als overheden zich daar weinig voor inspannen, daarom vind ik het mijn taak me ervoor in te zetten. Ik heb zelf twee zonen en weet hoe belangrijk het is. Als we erin slagen om kinderen gezond te leren eten, kost dat de helft van alle inspanning in het latere leven.”
Wat mag er niet ontbreken in je koelkast?
“Ik heb standaard veel verse groenten en kruiden in huis. Anders voel ik me verloren. Je kunt er bijna alles mee maken. Ik leidt een druk leven en heb weinig tijd. Maar ik wil wel gezond eten. Ik ben immers ook geen twintig meer. Ik begin mijn dag altijd met een groene smoothie, want anders ga ik ongezonde tussendoortjes eten. Mijn lichaam heeft brandstof nodig en dat zijn zo veel mogelijk groenten, fruit, goede vetten, volle granen maar wel zo dat het smaakvol is.”
Welke rol zie jij weggelegd voor voeding?
“Voeding is een geweldig anti-aging middel. We slikken pillen en medicijnen om ziektes te bestrijden maar realiseren ons te weinig dat we beter kunnen voorkomen. Voeding speelt daarin een hele belangrijke rol. Ik zie er zo veel beter uit sinds ik bewust gezond eet. Mijn huid glanst meer en ik voel me jonger.”
Wat is jouw favoriete recept uit Basics to Brilliance Kids?
“Dat is absoluut de courgettecannelloni met ricotta. Waarom? Het is lekker, gezond, makkelijk te eten én ziet er aantrekkelijk uit. Iets kan nog zo gezond zijn maar als het niet smaakt of goed eruitziet dan begin je er niet aan, en kinderen al helemaal niet.”
Courgettecannelloni met ricotta
Ingrediënten
180 g diepvriesdoperwten (peulenschil!)
2 eieren
360 g verse stevige ricotta
50 g jonge spinazieblaadjes, grofgehakt
1 handje fijngehakte munt
2 theelepels fijngeraspte citroenschil (smaakbommetje) zeezout en grofgemalen zwarte peper, naar smaak
3–4 courgettes, in dunne lengteplakken gesneden met een mandoline of kaasschaaf (ongeveer 24 lange plakken)
500 ml tomatensaus (passata)
50 g mozzarella, fijngesneden
Stap 1 Verwarm de oven voor op 180 °C.
Stap 2 Doe de doperwten in een vergiet en spoel ze onder de heetwaterkraan om te ontdooien. Laat goed uitlekken, doe ze in een grote kom en pureer ze grof met een vork of aardappelstamper. Breek de eieren erboven en voeg de ricotta, spinazie, munt, citroenschil en zout en peper toe. Meng alles goed met een spatel.
Stap 3 Schep steeds 1 volle eetlepel van het erwtenmengsel op een uiteinde van een plak courgette. Rol de plakken op zodat er gevulde rolletjes ontstaan.
Stap 4 Schenk de tomatensaus in een ovenschaal van 22 x 30 cm (2 liter). Leg de courgetterolletjes dicht tegen elkaar aan in de schaal. Strooi de mozzarella erover en zet 30 minuten in de oven of tot ze goudbruin en gaar zijn. Haal met ovenwanten de schaal uit de oven, laat iets afkoelen en verdeel ze over de borden.
Voor 4-6 personen
Win!
Een nieuw kookboek van de Australische Donna Hay is altijd iets om naar uit te kijken. De toegankelijke recepten van de bestsellerauteur zijn voor iedereen te maken zonder afbreuk te doen aan de smaak. In haar nieuwe boek draait alles om samen koken. Met vrienden, familie en kinderen. Gezellig!
Wij verloten 3 exemplaren van Basics to brilliance kids (Spectrum, € 25). Hebben? Laat hieronder een reactie achter. De winnaars krijgen 1 juni bericht.
Tekst: Monique van den Heuvel