In elke Zin beantwoordt hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does (1960) jouw levensvragen – groot of klein. Schroom niet, hij kijkt nergens van op.
Nicole
Onze kleinkinderen – de meesten zijn tieners – zien we geregeld maar spreken we nauwelijks. Ze zitten namelijk altijd op hun mobieltjes te staren. Daardoor is het niet makkelijk hun aandacht te krijgen en vast te houden. Wat ook niet helpt, is dat hun ouders niet bepaald het goede voorbeeld geven. Moeten wij dan ook maar op Facebook? We hebben het tot nu toe weten te voorkomen, en houden dat liever zo.
Beste Nicole,
Dit moet voor veel mensen een herkenbaar probleem zijn. Af en toe gaat er een filmpje viral van een gezelschap waarin iedereen in zijn eigen bubbel zit. Dat lijkt me nog wel een leuke manier om iets duidelijk te maken, ervan uitgaande dat je wel een smartphone bezit: maak de volgende keer dat ze je Collectief zitten te negeren een kort filmpje van het gezelschap schermstaarders en zet dat op Twitter en YouTube. Een van je (klein) kinderen kan je daarbij helpen en anders de buren wel. Ook als het filmpje niet viral gaat, maakt het wel iets duidelijk.
Meebewegen
Vervolgens zou ik het probleem op twee manieren benaderen. De ene manier is een beetje meebewegen. Je hoeft niet op Facebook, je kunt ook een WhatsApp-groep beginnen met de kleinkinderen. Heel handig om tussen de bezoekjes door via berichtjes en fotootjes op de hoogte te blijven. Het is de moderne manier van communiceren en heeft allerlei voordelen. Ik las laatst in de krant over een oma die met een kleinkind het spelletje Wordfeud deed – een soort scrabble – en al spelend allerlei wederwaardigheden uitwisselden.
De andere manier is opvoeden. Voor een deel van de bezoektijd doe je smartphones in de ban. Als ze dat niet kunnen en daar de voordelen niet van inzien, zou ik met hun ouders bespreken dat ze een serieus probleem hebben. Als de zorgen over privacy je te groot zijn, kun je het natuurlijk ook bij alléén opvoeden laten.
Prangende vraag? Mail hem naar redactie@zin.nl o.v.v. ‘Dr. Does’. Je kunt je vragen ook stellen op twitter: @drdoeszietlicht