Asperges zijn ook verrukkelijk in salades!
Bewijst dit heerlijke voorgerecht
Maureen (Mo) Belderink is de hoofdredacteur van delicious., hét foodmagazine van Nederland. Ze stelt elke Zin met liefde en smaak een driegangenmenu samen. Speciaal, spannend, makkelijk en vooral heel erg lekker.
Bijna vega
Dat het beter is om minder vlees te eten, weten we al een tijdje. Maar van iets vrijblijvends wordt het meer en meer een gewetenskwestie. En dus eet ik minder (vaak) vlees. Als je een beetje kunt koken, mis je het nauwelijks. Vandaar deze maand een vegetarisch menu. Nou ja, bijna vegetarisch dan. Soms vind ik het nog moeilijk en doe ik er – zoals in ditt voorgerecht – toch wat spekjes door. Dan sus ik mijn geweten door te zeggen dat het maar een beetje is en biologisch bovendien. Bij mijn geweten werkt dat. Maar van mij mag je ze ook weglaten. Eat happy!
Lauwwarme aspergekropslasalade
met kervel, gerookt spek en mierikswortel
voorgerecht (4 personen)
bereiden ± 30 min.
Ingrediënten
■ binnenste blaadjes van 1 krop sla
■ 350g schoongemaakte dikke groene of witte asperges, in stukken gesneden
■ 130g gerookt spek, in kleine stukjes gesneden
■ 1 tl zonnebloemolie
■ 35g pecannoten, fijngehakt
■ 2½ tl maanzaad
■ 1 tl mosterdzaad
■ 50g parmezaanse kaas, in dunne plakjes geschaafd
■ 1 bosui, fijngesneden
■ 16 takjes kervel
Voor de dressing
■ 4 tl geraspte mierikswortel, potje
■ 40 ml zonnebloemolie (liefst koudgeperste, natuurwinkel)
■ 25g vloeibare honing, evt. iets verwarmd, mengt beter
■ 20 ml wittewijnazijn
Bereiding
Meng alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. Dat gaat perfect in een schoon jampotje met deksel, zodat je het flink kunt schudden. Was de kropslabladeren, droog ze voorzichtig en verdeel over vier borden. Breng ruim water aan de kook met 1 tl zout. Kook de asperges hierin in 4-6 min. (afhankelijk van de dikte) beetgaar. Verwarm intussen een koekenpan op middelhoog vuur en bak hierin het gerookt spek uit.
Giet eventueel vet af en houd het spek apart. Veeg de koekenpan schoon met een stukje keukenpapier en verwarm de zonnebloemolie. Voeg de pecannoten, het maanzaad, mosterdzaad en wat zout en peper toe en bak al omscheppend tot net licht gekleurd. Giet de asperges af en verdeel ze over de slabladeren, schenk de dressing erover, strooi het pecan-mengsel erover. Verdeel er tot slot de kaas, bosui en spekjes overheen en garneer met de takjes kervel.
Nicolaas tipt
Weissburgunder
Aan de steile oever van de Moezel at ik klassieke asperges met weissburgunder, wat Duits is voor pinot blanc. Deze weissburgunder, zacht, groen, fris met een vleug hazelnoot tussen het rijpe fruit, is een nog groter genot bij dit aspergefeest. Karl May is geen familie van de cowboyboekenschrijver, maar een eerzame biologische wijnboer.
Karl May, Rheinhessen, Weissburgunder 2015/16, € 9,50 (Winterbergwijnen.nl)