Maureen (Mo) Belderink is de hoofdredacteur van delicious., hét foodmagazine van Nederland. Ze stelt elke Zin met liefde en smaak een driegangenmenu samen. Speciaal, spannend, makkelijk en vooral heel erg lekker.
Aardbeientaartjes
Dat het beter is om minder vlees te eten, weten we al een tijdje. Maar van iets vrijblijvends wordt het meer en meer een gewetenskwestie. En dus eet ik minder (vaak) vlees. Als je een beetje kunt koken, mis je het nauwelijks. Vandaar deze maand een vegetarisch menu. Wat dacht je van deze heerlijke aardbeientaartjes als nagerecht? Eat happy!
Beginnen bij het voorgerecht? Deze vind je hier. Het hoofdgerecht is hier te vinden.
Aardbeientijmtaartjes
Lekker om verse aardbeien met aardbeienjam te combineren (zeker als die van delicious. is, met minder suiker).
Ingrediënten
■ 8 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
■ 2 el geleisuiker
■ 600 g gehalveerde aardbeien
■ tijmblaadjes
■ losgeklopt ei
■ tijmbloemetjes en aardbeienjam, voor erop
Bereiding
Steek uit het bladerdeeg rondjes van 12 cm Ø. Verwarm de oven voor op 200°C. Bekleed twee bakblikken met bakpapier en leg op elk bakblik vier rondjes deeg. Bestrooi elk rondje met de geleisuiker. Verdeel de aardbeien en wat tijmblaadjes erover, maar laat 1½-2 cm van de rand vrij. Sla de rand over de aardbeien en druk licht aan. Bestrijk de deegranden met losgeklopt ei en bestrooi de taartjes met geleisuiker. Bak ze in het midden van de oven in 15-20 min. goudbruin en gaar. Neem uit de oven en laat afkoelen. Bestrijk met de verwarmde aardbeienjam en garneer met tijmbloemetjes.
Nicolaas tipt
Jurançon
In Brideshead revisited drinken ze sauternes bij aardbeien, maar dat is een vrij prijzige liefhebberij, dus zoek ik het verderop in Zuidwest-Frankrijk. Daar vind je wijn jurançon van druiven gros en petit manseng. Petit is de meest verfijnde. Er worden prima droge wijnen van gemaakt, maar de friszoete zijn groots. Geurend naar rijpe druiven, kruiden, citrus. Karaktervol.
Domaine Cauhapé, ballet d’octobre, jurançon 2016, € 15,60. (Okhuysen.nl)