BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Uche, uche

Uche, uche

Uitlaatgassen zijn nog slechter dan we dachten

En meer gezondheidsnieuws

(On)frisse adem

Veel mensen zijn zich niet bewust van hun slechte adem – ofwel: halitose. Dat komt omdat je eraan went. Vergelijk het maar met parfum of aftershave: een nieuw luchtje ruik je in het begin nog wel, maar op een gegeven moment nauwelijks meer. Mede de oorzaak van halitose is een genetisch foutje, ontdekten onderzoekers van Radboud Universiteit. Daardoor pakt het lichaam de sterke, koolachtige lucht zelf niet aan. Het probleem komt trouwens veel voor: zo’n kwart van alle volwassenen heeft er last van.

Uche, uche

Dat uitlaatgassen ongezond zijn wisten we al. Maar nu blijkt het effect na twee (!) uur blootstelling al zichtbaar in het bloed. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit Maastricht in samenwerking met twee Engelse universiteiten. Proefpersonen liepen twee uur rond in een drukke straat in Londen. Daarna liet hun bloed veranderingen zien die samenhangen met gezondheidsrisico’s voor onder meer hart en hersenen. De wetenschappers doen nu vervolgonderzoek in Barcelona om in kaart te brengen wat de invloed is van nog zwaardere luchtvervuiling.

Direct inzage

Na een onderzoek in het ziekenhuis moet je vaak een week wachten voordat je de uitslag in het digitale patiëntenportaal kunt zien. De reden: de dokter wil die eerst kunnen duiden. Bekend verhaal? Ja, aldus Patiëntenfederatie Nederland. De belangenorganisatie vindt dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan deze ‘betutteling’. Volgens de federatie zijn patiënten prima in staat zelf te beslissen wanneer ze de uitslagen willen inzien.

Fonds Alledaagse Aandoeningen

Het is weer eens iets anders: huisartsen die geld voor onderzoek naar alledaagse kwalen. Ze vinden namelijk dat daar in de wetenschap te weinig aandacht voor is. Terwijl die wél voor veel overlast zorgen. Het gaat bijvoorbeeld over de vraag of vezels écht helpen bij obstipatie. Of trommelvliesbuisjes doeltreffend zijn bij een terugkerende middenoorontsteking. Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap zijn er al veel donaties binnengekomen maar nog niet genoeg voor een complete studie.