Eten op z’n Laotiaans
Wilke Martens ontrafelt de geheimen van Laos
In het communistische Laos waren spijkerbroeken tot voor kort officieel verboden. Tegenwoordig lopen alle meiden erin. Toch blijft traditioneel handwerk sterk verweven met de cultuur. Handgemaakte rokken door de Tai Dam, indigoblauwe stoffen van de Lanten of geborduurde accessoires van de Akha. Wilke Martens, die twee jaar in het land woonde, onderzoekt in Zin 7 de handwerkgeheimen van Noord-Laos.
Wat eten ze eigenlijk in Laos?
Kleefrijst
• Laotianen zijn dol op kao niao, kleefrijst. De rijst eet je met je vingers: neem een beetje rijst uit het mandje en kneed tot een balletje. Duw er met je duim een kuiltje in. Met de rijst tegen je wijs- en middelvinger geplakt, pak je groenten van je bord door deze met je duim tegen de rijst te schuiven. Breng het hapje naar je mond en smullen maar!
Bier met ijs
Beerlao drinken met locals? Er zijn talloze bars te vinden, zowel in de stad als op het platteland. Laotianen drinken hun bier met ijs. De kleine glaasjes worden continu bijgevuld. Geen drankgelag zonder snacks in Laos: de favoriete biersnack van locals is gefrituurde buffelhuid.
Specialiteit
De Laotiaanse specialiteit die je geproefd moet hebben is Larb: een lauwwarme salade met kip (larb gai), rund (larb ngu) of vis (larb pa), verse munt en rode pepers. Het geheime ingrediënt is kleefrijstpoeder, wat het gerecht haar unieke smaak en bite geeft.
Proef de sfeer!
Met dit filmpje dat Wilke maakte. Lees het hele verhaal in editie 7. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je hier.