Heerlijk zomers nagerecht
Raw cheesecake met abrikozen
Maureen (Mo) Belderink is de hoofdredacteur van delicious., hét foodmagazine van Nederland. Ze stelt elke Zin met liefde en smaak een driegangenmenu samen. Speciaal, spannend, makkelijk en vooral heel erg lekker.
Cheesecake
Aan tafel kan je mij niet blijer maken dan met dingen die je met je handen moet eten. Ik heb dat van mijn vader, die alles tot op het laatste botje of graatje afkloof. Het is toch alsof je, door iets eerst aan te raken, het daarna beter proeft. Ik weet dat mensen dat onbeschaafd vinden of zelfs vies. Maar goed, ik mag het hier nu even zeggen en daarom heb ik een menu bijeengesprokkeld dat bestaat uit een lekkerpluk- en-prik-voorgerecht, een heerlijk met-je-handen-eethoofdgerecht en, vooruit, een taart uit een stuk (dat je hapje voor hapje best met je handen zou kunnen eten). Eat happy!
In de zomer laat je je oven het liefst uit. En dus deze heerlijk frisse no bake cheesecake.
Dessert of gebak (8-10 personen)
Bereiden ± 25 min. / weken ± 1 uur
Ingrediënten
■ 500 g gedroogde abrikozen + extran om te garneren
■ sap en rasp van 1 (bio)sinaasappel
■ sap en rasp van 1 (bio) citroen
■ 300 g kokosolie
■ 300 g ongebrande cashewnoten
■ 175 g rauwe honing* + extra om te garneren
■ snuf zout
Voor de bodem
■ 40 g geschaafde kokos + extra om te garneren
■ 300 g ontpitte dadels
■ 300 g amandelen
ook nodig: springvorm van ± 20 cm ø, bekleed met plastic folie
Bereiding
Snijd de abrikozen in vieren en laat ze ± 1 uur weken in het citrussap. Week ook de cashewnoten 1 uur in ruim water. Schep de kokosolie in een kom en bewaar de olie tot gebruik in de vriezer. Voor de bodem: gebruik de pulseknop van de keukenmachine om de amandelen, dadels en kokos grof te malen. Verdeel over de bodem van de vorm en druk goed aan. Giet de cashewnoten af en maal ze samen met het weeksap van de abrikozen in de keukenmachine tot een gladde pasta.
Voeg de abrikozen, de citrusrasp, de honing en het zout toe. Snijd de kokosolie in stukjes en voeg ook toe. Draai alles tot een egale massa en verdeel over de bodem. Laat in de koelkast opstijven. Garneer vlak voor het serveren de taart met de extra geschaafde kokos, de abrikozen en wat honing.
* Rauwe honing is onverhitte en onbewerkte honing, te koop bij natuurwinkels of bij imkers.
Nicolaas tipt
Somontano
Er zijn wijnen die geuren naar honing, noten, abrikozen. Maar onder de zomerzon kies ik bij dit gerecht juist voor contrast. Fris fruit en vrolijke belletjes. Een mousserende wijn als een verkoelend zuchtje wind. Dan staat de roze omfietscava van de Hema natuurlijk paraat, maar mocht je voor een paar euro meer veel exclusiever willen drinken, dan is er deze vol rijp chardonnayfruit.
Alodia, Luxuria, somontano, brut nature, € 10,60 (Adriennevangils.nl)