BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Pas op: vuile lucht!

Pas op: vuile lucht!

Een ludieke actie met een serieuze ondertoon en meer gezondheidsnieuws

(On)gezonde misleiding

Het komt maar al te vaak voor: op de verpakking van een voedingsproduct staat iets als ‘rijk aan vezels en vitamine D’ of ’70% minder vet’ terwijl het ondertussen bárst van de suiker. Daardoor lijken eet- en drinkwaren vaak veel gezonder dan ze daadwerkelijk zijn. Dat kan zo niet langer, vindt de Europese consumentenorganisatie BEUC. Die roept Brussel op om hier middels EU-wetgeving een eind aan te maken.

Daten 2.0

Rolstoelgebruiker Michel Schniedewind weet uit eigen ervaring hoe lastig het is om liefde te vinden als je een beperking hebt. Hij besloot het heft in eigen hand te nemen en is de site Dating-voor-gehandicapten.nl begonnen. Leden kunnen zelf aangeven wat ze zoeken: een date, echte liefde, of een vriendschap voor gezellige uitjes. Wie zich aanmeldt, kan een maand lang gratis gebruikmaken van de site. Daarna kost een lidmaatschap € 22,95 per halfjaar.

Pas op: vuile lucht!

Een ludieke actie met een serieuze ondertoon: Milieudefensie heeft in zes steden ‘verkeersborden’ geplaatst die burgers waarschuwen voor ongezonde lucht. Op het driehoekige verkeersbord staat een auto die een zwarte wolk uitlaatgas produceert. In Amsterdam, Eindhoven, Arnhem, Den Bosch, Utrecht en Rotterdam is de lucht volgens Milieudefensie zo sterk vervuild, dat onze wetgeving – die is gebaseerd op de Europese Richtlijn Luchtkwaliteit – wordt overtreden.

Verder na kanker

Onderzoekers van de Open Universiteit hebben een online programma ontwikkeld dat patiënten die tegen kanker zijn behandeld helpt om de draad weer op te pakken. De Kanker Nazorg Wijzer (KNW), te vinden op Kanker.nl, geeft informatie en advies-op-maat over allerhande problemen die u tijdens uw herstel tegen zou kunnen komen. Vermoeidheid bijvoorbeeld. Maar ook angst, depressie of problemen met relaties en seksualiteit. Verder komen thema’s aan bod als werkhervatting, beweging en voeding.

Medisch & mobiel?

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft de deuren geopend van het Nationaal eHealth Living Lab dat gezondheidssites en -apps gaat onderzoeken op betrouwbaarheid. Naar schatting zijn er inmiddels zo’n 325.000 eHealth-apps voor smartphones en tablets. Van het overgrote deel is echter niet bekend of ze bonafide zijn. Het Lab wil dat gaan achterhalen door 20.000 studenten dergelijke apps op juistheid, begrijpelijkheid en toegankelijkheid te laten testen.

Onder redactie van: Marte van Santen

Meer medisch nieuws lees je in Zin 7. Dit nummer ligt nu in de winkel en is hier te koop.