Mee met Mizee – naar Leeuwarden
Op zoek naar Mata Hari
Credit omslagfoto: ©Baykedevries
Die expositie, dát lijkt je wel wat. Maar het is zo’n eind en wat moet je daar verder nog? Schrijfster Nicolien Mizee (1965) bewijst in deze Zin dat elk stadje en elk dorp de moeite waard kan zijn. Marianne van der Velden zoekt er de leukste tips bij.
Mata Hari moet, na Anne Frank, de beroemdste Nederlandse vrouw in het buitenland zijn. Anne Frank doet in haar dagboek nauwgezet onderzoek naar zichzelf, Mata Hari was een pathologisch leugenaar. Over allebei zijn boeken vol geschreven en films, toneelstukken en opera’s gemaakt.
Teleurstelling
We gaan naar Leeuwarden, waar Mata Hari als Greetje Zelle werd geboren. In het Fries Museum blijkt dat de tentoonstelling net voorbij is. De mevrouw die mijn teleurstelling ziet, verwijst ons naar ‘Het Andere Museum’, waar ook een Mata Hari expositie is. De grachtenpanden aan de Oosterkade zijn, in tegenstelling tot de hoge, smalle, bakstenen huizen in Amsterdam, breed en witgepleisterd. Het maakt een rijke indruk.
De Oldehove is Leeuwardens toren van Pisa: scheef, maar ook nog met een zonderlinge bocht erin omdat de architect hoopte de boel, al metselend, in evenwicht te krijgen. Vergeefs, het bouwsel bleef scheef hangen. De bouw werd gestaakt, de architect pleegde zelfmoord, volgens de legende door van zijn eigen toren af te springen. Zo heeft Leeuwarden een uniek bouwsel met een mooi verhaal.
Laat je leiden
Het is goed je te laten leiden door verhalen, het brengt je op plaatsen waar je anders niet zou komen of aan voorbij zou lopen. Maar als je weet dat Kelders 33 het geboortehuis is van Mata Hari, kijk je heel anders naar dit mooie, oude winkelpand waar vader Zelle zijn hoedenwinkel had en Greetje in een roodfluwelen jurk in een bokkenwagentje over straat ging. In Het Andere Museum (Oostersingel 8) kun je er foto’s van zien, in de kleine Mata Hari expositie. Het is een wonderlijke verzameling collecties, gedreven door vader, moeder en zoon.
Vader toont enthousiast zijn modelspoorbaan, zoon leidt ons langs de oldtimers, maar ik raak pas betoverd in de textielzaal, waar moeder zit te kantklossen tussen vitrinekasten met heel oud kant, merklappen en stoplappen. Ik denk aan Doornroosje die, dwalend door haar voorvaderlijk kasteel, in het torenkamertje een oud vrouwtje achter het spinnewiel vindt. Geboeid kijk ik toe hoe de oude vingers de tientallen klosjes razendsnel van links naar rechts over het kussen werpen, spelden zetten en een ingenieus patroon millimeter voor millimeter ontstaat. Wat een werk.
Kostbaar
“Venetiaans kant was kostbaarder dan goud,” vertelt moeder. “Mata Hari had een hele jurk van Venetiaans kant.” “Dát is mooi!” zeg ik. Een armbandje dat lijkt op het gouden armbandje van mijn oma dat gestolen is tijdens een inbraak. Toen ik iets zag wat erop leek, kostte het drieduizend euro. “Dat heb ik zelf geklost met gouddraad. Veertien uur werk. Zevenentwintig euro.” “Kan ik het kópen?” roep ik. “Ik heb alleen geen pin.”
En zo hol ik even later over de keien naar een pinautomaat. Terug naar huis ben ik een gevaar op de weg. Telkens kijk ik naar mijn pols, om met ongelovig geluk naar mijn armbandje te kijken. Leeuwarden herbergt bekende verhalen en onbekende schatten.
7 tips in Leeuwarden
Mindf*ck
Laat u verwarren door een wereld waarin niets is wat het lijkt. Geïnspireerd door zijn reizen door met name Italië maakte Escher bij thuiskomst zijn complexe, iconische werken. Een fantastische tentoonstelling van de kunstenaar Escher, die in 1898 in Leeuwarden werd geboren. Escher op reis is tot 28 oktober te zien in het Fries Museum.
Wilhelminaplein 92, Friesmuseum.nl
Groente in de hoofdrol
Fijne sfeer, vriendelijke bediening en bovendien heerlijk eten bij Wannee, waar groente de hoofdrol speelt en vlees of vis een bijrol. Gezond, duurzaam en traditie zijn de sleutelwoorden voor dit restaurant. Laat u adviseren voor de lekkerste wijn bij het gerecht.
Rengerslaan 8, Restaurantwannee.nl
Dorst!
Speciaalbier Café De Markies is er voor de bierliefhebber. Alleen van een bezoekje aan de website krijgt u al zin in zo’n gele rakker. U vindt er een actuele lijst van de tien continu wisselende tapbiertjes en een uitgebreide kaart van lekkers erbij. Met een fijn terras.
Groot Schavernek 19, De-markies.nl
Postkantoor
In een voormalig postkantoor is het hotel/ grand café Post Plaza gevestigd. Hier kunt u bijkomen met een kop koffie of een heerlijke lunch. U kunt er ook blijven slapen in een van de 42 kamers waarin de authentieke details van het postkantoor terug te zien zijn.
Tweebaksmarkt 25-27, Post-plaza.nl
Lekker weertje?
Niet tobben! Moedig voorwaarts! Zo heet de wandel-/fietsroute die voert langs de belangrijkste plekken waar Gerard Reve in Greonterp woonde van 1964 tot 1971. Wat voor contacten ontstonden er tussen deze beroemde vreemdeling, zijn partners Tijgetje & Woelrat en de dorpsbewoners? Wat hoopte de schrijver in dit afgelegen oord te vinden? Waarom vertrok hij weer? De levensgrote foto’s in het landschap onthullen waar Reve zich bevond. Dorpsbewoners vertellen verhalen die ze zich nog herinneren. Tot 30 september, Friesland.nl (zoeken op ‘Reve’)
Doe mij disse maar
En dan… een ijsje! Mmm. Bij ijssalon La Venezia. Een begrip in Leeuwarden. Bestel de ‘doe-mij-disse- maar’ en je krijgt een verrassing.
Nieuweburen 137, Lavenezia-leeuwarden.nl
Muziek merchandise
Altijd spijt gehad dat je na afloop van het concert van David Bowie niet een T-shirt heeft gekocht? Hoeft niet. Bij The SainT vind je meer dan 800 muziek T-shirts. Maar ook mokken, sieraden, posters en meer. De geduldige, enthousiaste eigenaar helpt graag te vinden wat je zoekt.
Sint Jacobsstraat 9, Thesaintstore.nl
Nog meer tips? Die lees je hier.