Maureen (Mo) Belderink is hoofdredacteur van delicious., hét foodmagazine van Nederland. Ze stelt elke Zin met liefde en smaak een driegangenmenu samen. Speciaal, spannend, makkelijk en vooral heel erg lekker.
Lemon & Lime sardientjes
met groene bulgursalade. Het ultieme zomerproduct is voor mij citroen. Ik zag laatst van die grote knoestige uit Sicilië bij de ijssalon liggen. Man, wat een feest. Als je die ooit tegenkomt… Wat je ook met citroen doet, het wordt er altijd lekkerder van. Zuur is eigenlijk het geheime wapen om de smaak op te halen. Mis je iets, is iets niet helemaal lekker, doe er dan wat citroen door. Het sap of de rasp (of allebei). Maar je kunt citroen, zoals in dit zomerse menu, ook gerust de hoofdrol geven. Is er iets zomerser dan sardines van de BBQ? Ik zeg: doe er gewoon wat meer.
hoofdgerecht (4 personen)
bereiden ± 20 min. / marineren 30 min. / roosteren ± 10 min.
Ingrediënten
■ 3 (bio)limoenen
■ 1 (bio)citroen
■ 1 rode peper, in reepjes
■ 1 teen knoflook, in plakjes
■ 7 el olijfolie extra vierge
■ 750 g sardines, schoongemaakt
■ 200 g fijne bulgur
■ 1 kleine komkommer
■ 2 sjalotten, fijngesneden
■ 200 g doperwten (diepvries), ontdooid, kort geblancheerd
■ 2 bosjes platte peterselie, grof gehakt
■ 4 takjes munt, blad in reepjes
■ 2 lente-uien, in dunne ringen ook nodig: barbecueschaal
Bereiding
Pers de citroen en 1 limoen uit. Meng het citrussap met de rode peper, knoflook en 3 el olijfolie. Leg de sardines in een schaal, schenk de marinade erover en zet minimaal 30 min. afgedekt in de koelkast. Week de bulgur volgens de aanwijzingen op verpakking. Rasp van de resterende 2 limoenen de groene schil en pers ze uit.
Halveer de komkommer in de lengte, verwijder zaadlijsten, snijd ze in kleine blokjes. Spreid de bulgur uit op een schaal en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Meng de komkommer, sjalot, erwten, kruiden en lente-ui door de bulgur.
Voeg limoenrasp, -sap, de resterende 4 el olijfolie en zout en peper naar smaak toe. Steek 30 min. voor u gaat grillen de kooltjes van de BBQ aan, zodat ze op tijd witheet zijn. Rooster de sardines in een barbecueschaal of visrooster voor kleine visjes, op de hete BBQ in 8 min. goudbruin en gaar. Leg de sardines op vier borden en serveer met de bulgursalade.
Nicolaas tipt
Portugees wit
Denkend aan Portugal zie ik smalle straatjes waar stevige mannen sardientjes grillen, en proef ik deze witte wijn weer. Gemaakt van een keur aan inheemse druivensoorten die het samen in de fles zeer gezellig hebben en allemaal wat inbrengen. Geuren van druiven, bloemen, droge kruiden, stenen in de zon, zilte zee… Droog van smaak, gul van aard.
Casa Ferreirinha, Planalo, douro, reserva 2017, € 9,95 (Degoudenton.nl)
Recepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. beeld: Serge Philippi