Dit is zo’n toetje waar je de show mee steelt
Een recept voor citroenpudding
Maureen (Mo) Belderink is hoofdredacteur van delicious., hét foodmagazine van Nederland. Ze stelt elke Zin met liefde en smaak een driegangenmenu samen. Speciaal, spannend, makkelijk en vooral heel erg lekker.
Citroen
Mo: ‘Het ultieme zomerproduct is voor mij citroen. Ik zag laatst van die grote knoestige uit Sicilië bij de ijssalon liggen. Man, wat een feest. Als je die ooit tegenkomt… Wat je ook met citroen doet, het wordt er altijd lekkerder van. Zuur is eigenlijk het geheime wapen om de smaak op te halen. Mis je iets, is iets niet helemaal lekker, doe er dan wat citroen door. Het sap of de rasp (of allebei). Maar je kunt citroen, zoals in dit zomerse menu, ook gerust de hoofdrol geven.’
Citroenpuddinkjes
met saliekoekjes
Dit is zo’n toetje waar je de show mee steelt. Het kost even wat moeite, maar dan heb je ook wat.
nagerecht | 4 puddinkjes en ± 25 koekjes
bereiden ± 40 min. / koelen ± 1½ uur / oven ± 12 min.
Ingrediënten
■ 2 blaadjes gelatine rasp en sap van 1 citroen
■ 140 ml slagroom
■ 120 g lemoncurd, losgeroerd
■ 3 el fijngesneden salie + 4 toefjes salie om te garneren
ook nodig:
■ 4 puddingvormpjes van 100 ml inhoud, dun ingevet met olie voor de saliekoekjes
■ 150 g boter, kamertemperatuur
■ 225 g lichtbruine basterdsuiker
■ 2 vanillestokjes, in de lengte opengesneden, zaadjes eruit geschraapt
■ 1 ei
■ 185 g bloem
■ 3 el fijngesneden salie + 25 blaadjes extra
■ 200 g kristalsuiker
Bereiding
Verwarm oven voor op 180°C. Doe voor de koekjes de boter, basterdsuiker en vanillezaadjes in een kom, mix een aantal minuten goed door elkaar. Voeg het ei toe, blijf 1 min. mixen. Voeg bloem en fijngesneden salie toe, mix totdat zich een zacht deeg vormt. Doe de kristalsuiker in diep bord. Rol ± 25 balletjes, rol deze door de suiker. Leg de balletjes op min. 5 cm afstand van elkaar op een bakplaat met bakpapier en druk ze plat. Druk in elk koekje een salieblaadje.
Bak de koekjes 10-12 minuten. Laat ze even afkoelen, zodat ze wat harder zijn en leg ze dan op een taartrooster. Week voor de citroenpuddinkjes de gelatine 5-10 min. in ruim koud water. Verwarm het citroensap op laag vuur. Voeg van het vuur af de uitgeknepen gelatineblaadjes toe en roer totdat ze zijn opgelost. Laat 10 min. afkoelen. Klop de slagroom net niet stijf en roer voorzichtig het koude citroenmengsel erdoor. Schep de lemoncurd in swirls door de lobbige room. Verdeel het mengsel over de vormpjes.
Zet de puddinkjes minstens 1½ uur in de koelkast. Verkruimel 1 koekje en meng met het citroenrasp en de fijngesneden salie. Stort de puddinkjes op bordjes, bestrooi met citroen-koekkruim, garneer met toefje salie en serveer met de koekjes.
Nicolaas tipt
Zuid-Afrikaans wit
Al dat gedoe over het combineren van wijn en eten is erop gericht om gerecht en drank met hart en ziel in contact met elkaar te laten komen, ze te verheffen tot iets hogers. In de praktijk komt dat erop neer dat je hoopt dat ze het een beetje met elkaar kunnen vinden. Zoals hier de citroen en het rijpe perzikfruit van de wijn.
Nederburg, The Winemasters, western cape, noble late harvest 2016, (375 ml) €7,99 (AH.nl)
Recept: Kristen Eckhart. beeld: Erik van Lokven. styling: Jet Krings. bereiding: Jaqueline Pietrowski