Zomerse tarwesalade
Voor de thuisblijvers
Half Nederland is weg en wij zijn lekker hier. De supermarkt is leeg en in de restaurants en op de terrassen is plek zat. We kunnen het allemaal fijn op z’n beloop laten. Binnen, buiten, BBQ of gewoon even ergens op een terras. Ga je koken, start dan met deze zomerse all you can eat salade
Tarwesalade met gekonfijte uien & citroen, zwarte olijven en witte kaas
Het zijn vooral die gekonfijte uien die deze salade een kick geven. Een echte smaakmaker om te onthouden.
voorgerecht (8-10 personen)
bereiden ± 40 min. (met voorgegaarde tarwe)/koken ± 1 uur
Ingrediënten
500 g tarwe*
300 ml sinaasappelsap
4 zoete uien
300 ml olijfolie + extra voor erover
2 el korianderzaad + extra voor erover
75 g blanke amandelen
2 gekonfijte citroenen**
200 g zwarte olijven
250 g Turkse witte kaas** (in blik) of feta
450 g kleine lichtgroene courgettes***
1 grote bos peterselie, fijngesneden
2 bosjes koriander, fijngesneden
citroensap
100 g bietenblad (swiss chard) of rucola
Bereiding
Kook de tarwe volgens de aanwijzing op de verpakking tot beetgaar, let op: niet te gaar, de korrels moeten een beetje stevig blijven. Laat uitlekken en afkoelen.
Kook het sinaasappelsap op laag vuur in een brede pan tot ongeveer de helft in. Laat afkoelen. Snijd de uien in halve ringen. Verhit een flinke scheut olijfolie en stoof de uien met het korianderzaad in ± 30 min. op laag tot middelhoog vuur tot gekonfijt en zoet. Breng op smaak met zout. Verhit een laagje olie in een koekenpan en bak hierin de amandelen goudbruin. Schep de amandelen uit de olie, laat op een plank afkoelen en hak ze grof.
Halveer de gekonfijte citroenen, verwijder het vruchtvlees, snijd de schil in flinterdunne reepjes. Pel de olijven van de pit. Verkruimel de kaas.
Snijd de (rauwe) courgette in flinterdunne plakjes of doe dit op een mandoline. Als u een grote courgette gebruikt, halveer de courgette dan eerst voor u de plakjes snijdt. Meng de afgekoelde (of lauwwarme) tarwe met de uien, courgette, gekonfijte citroen, olijven, kaas, peterselie, koriander. Meng voor het serveren het ingekookte sap erdoor en voeg naar smaak wat citroensap en olijfolie toe. Breng de salade verder op smaak met zout. Meng wat van het bietenblad erdoor, schep op een grote schaal, verdeel de rest van het bietenblad en eventueel wat extra korianderzaad erover en serveer direct.
*Te koop bij natuurwinkels, Midden-Oosterse of mediterrane winkels. Of neem tarly (supermarkt). Tarwe van de natuurwinkel moet soms enkele uren geweekt worden, de tarwe van mediterrane of Midden-Oosterse winkels is meestal al voorgegaard.
**Te koop bij mediterrane winkels.
*** Te koop bij mediterrane winkels of op boerenmarkt. Vervang evt. door een stevige, groene courgette.
Nicolaas tipt
Luxe wit
Weelderig wit van de verrukkelijke Zuid-Franse druiven clairette, bourboulenc, rousanne en viognier. Wel met misschien ietsje te veel voluptueus décolleté voor mijn preutse smaak. Zou ik m’n lezers aan die verleidingen durven blootstellen? Ach, deze luxueuze wijn is vast toch veel te duur naar mijn puriteinse maatstaven. Maar kijk nou. Elf euro! Elf euro slechts voor driekwartliter ondeugend vakantieplezier. Domaine Les Goubert, Sablet, côtes du rhône villages 2017, € 10,95 (Rhonevaluewines.eu)
Recept: Merijn Tol & Nadia Zerouali. beeld: Eric van Lokven. styling: Cyn Ferdinandus