BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Waarom je gewoon moet rennen

Waarom je gewoon moet rennen

En meer gezondheidsnieuws

Willekeur?

Prijzen van ziekenhuisbehandelingen lopen enorm uiteen, aldus een studie van het Centraal Planbureau (CPB). De tarieven lijken bovendien soms volstrekt willekeurig. Sinds 2005 kunnen ziekenhuizen en zorgverzekeraars onderling afspraken maken over prijzen. Doel: meer onderlinge concurrentie, en daarmee lagere kosten. Alleen blijkt het in de praktijk niet te werken. Er zijn ook geen overwegend goedkope of dure ziekenhuizen aan te wijzen. Een ziekenhuis kan namelijk een hoge prijs hanteren voor de ene maar een lage prijs voor een andere behandeling.

Volop vezels

Bij diarree moet je een banaan eten, hoor je vaak. En bij verstopping zou ontbijtkoek of appelsap helpen om de darmen weer op gang te brengen. Allebei lariekoek volgens het Voedingscentrum: er is geen enkel bewijs voor. Wel verstandig: in beide gevallen veel vezels eten. Voedingsvezels binden vocht en maken ontlasting bij diarree wat steviger. Ook bij verstopping is het goed om veel vezels te eten. Darmbacteriën breken een deel daarvan af, waarvan ze stoffen vormen die de massa in de darmen soepel houden en de darmen zelf beweeglijk maken.

Bloedstoppers

Bedrijfshulpverleners van luchthaven Schiphol hebben sinds kort tourniquets (knevelverbanden) bij zich. Die moeten voorkomen dat er levens verloren gaan door ernstig bloedverlies, bijvoorbeeld na een aanslag. De zogenoemde Stop de Bloeding-set met bijbehorende cursus is ontwikkeld door traumachirurg Leo Geeraedts van het VUmc. Hij deed dat naar aanleiding van de aanslag op vliegveld Zaventem in België.

Gewoon rennen!

Het wordt bij psychische klachten steeds vaker voorgeschreven: hardlooptherapie. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen met een depressie of burn-out zich daardoor beter kunnen gaan voelen. “Dat komt door de runners high, de chemische reactie in je hoofd die zorgt voor het gevoel van voldoening dat je krijgt van hardlopen,” verklaart psychiater Wiepke Cahn van het UMC Utrecht. “Bovendien maak je tijdens het rennen je hoofd leeg, en doorbreek je tijdelijk het stressproces. Het is een soort mindfulness. Tot slot verbetert hardlopen je lichamelijke én je geestelijke conditie waardoor je lekkerder in je vel komt te zitten, beter voor jezelf zorgt en meer aankunt.” Meer weten? Kijk op: Runningtherapie-nederland.nl

Onder redactie van: Marte van Santen