BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Zet deze maar op het lekker-thuis-menu

Zet deze maar op het lekker-thuis-menu

Heerlijke gehaktspiesjes

Half Nederland is weg en wij zijn lekker hier. De supermarkt is leeg en in de restaurants en op de terrassen is plek zat. We kunnen het allemaal fijn op z’n beloop laten. Binnen, buiten, BBQ of gewoon even ergens op een terras. Ga je koken, start dan met deze zomerse all you can eat salade, maak flink veel spiesen – want die zijn de volgende dag net zo lekker – of val gelijk aan op die taart. Eat happy!

Beginnen met een lekkere zomerse salade? Die is hier te vinden.

Gehaktspiesjes met tomatenbonensalade

Ik ruik de BBQ al, als ik deze spiesen zie. Maar toch komen ze gewoon uit de pan.
hoofdgerecht (4 personen)
bereiden ± 40 min.

Ingrediënten

Varieer eens met gehaktsoorten. Neem bijvoorbeeld een mix van varkens- en lamsgehakt of lams- en kipgehakt.
250 g rundergehakt
250 g lamsgehakt
1 ei
3-4 el havermout
1 tl gemalen komijn
3 tenen knoflook
2 takjes munt, blad fijngesneden
5 trostomaten
1 rode ui, in halve ringen
1 komkommer, in halve maantjes
1 pot (Turkse) witte bonen (570 g), uitgelekt en afgespoeld
rasp en sap van 1 (bio)citroen
75 ml geurige extra vergine olijfolie + milde olijfolie om in te bakken
1 bos koriander, grof gesneden
ook nodig: satéprikkers, in water geweekt

Gehaktspies

Bereiding

Kneed beide gehaktsoorten met het ei, de havermout, komijn, 1 geperste teen knoflook, de munt en zout en peper naar smaak door elkaar. Vorm met vochtige handen 8 gehaktrolletjes van het vlees. Steek door elk rolletje een satéprikker of spies. Leg de spiesjes terwijl je de salade maakt afgedekt in de koelkast om te rusten. Zo worden ze ook steviger.

Maak de tomaten schoon, snijd ze in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snijd de tomaten in grove stukken. Meng met de rode ui, komkommer en bonen. Pers 2 tenen knoflook boven 75 ml olijfolie, meng de citroenrasp en 1-2 el van het sap erdoor en schep door de groenten. Breng op smaak met zout en peper.
Verhit in een ruime koekenpan wat milde olijfolie. Bak de gehaktspiesjes rondom bruin en gaar in 15 min. Schep de koriander door de salade en serveer met de gehaktspiesjes.

Nicolaas tipt

Koele pinot noir
Vervelende wijnkenners maken onaardige grapjes over leken die om rode chablis vragen. Veel van die kenners weten ondertussen niet dat er in de omgeving van Chablis, in Auxerre, wel degelijk ook rode bourgogne wordt gemaakt. En lang ook: in de derde eeuw al plantten de Romeinen hier wijngaarden. Onder andere met druif césar. En pinot noir. Lichtvoetige, roodfruitige, iets aardse pinot noir. Koelen is een goed idee. Domaine Bersan, côtes d’auxerre, pinot noir 2016, € 16,50 (Wijnkoperijdeloods.nl)

Recepten, styling en bereiding: Janneke Philippi. beeld: Serge Philippi