BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Vier de zomer met dit frisse nagerecht!

Vier de zomer met dit frisse nagerecht!

Taart met bosbessen en lemon curd

Half Nederland is weg en wij zijn lekker hier. De supermarkt is leeg en in de restaurants en op de terrassen is plek zat. We kunnen het allemaal fijn op z’n beloop laten. Binnen, buiten, BBQ of gewoon even ergens op een terras. Ga je koken, start dan met deze zomerse all you can eat salade, maak flink veel spiesen – want die zijn de volgende dag net zo lekker –  of val gelijk aan op die taart. Eat happy!

Beginnen met een zomerse salade of lekkere gehaktspiesjes? Deze vind je hier en hier.

Taart met bosbessen en lemon curd

Geen bosbessen? Varieer met ander zomerfruit. Die lemon curd maakt het wel af.
gebak (4-6 personen)
bereiden ± 20 min. / oven ± 15 min. / koelen ± 2 uur

Ingrediënten

grof speltbladerdeeg (gemaakt met 125 g speltmeel en 125 g boter) of 165 g diepvriesbladerdeeg, ontdooid
250 g bosbessen (of blauwe bessen)
honing en koriandercress (naar keuze), voor erbij
lemon curd
6 eieren
fijne rasp en sap van 2 (bio)citroenen
120 g honing
250 g kokosolie

Bereiding

Doe alle ingrediënten voor de lemon curd in een pan en klop 2-3 min. op laag vuur tot de curd bindt. Laat hem afkoelen en zet voor gebruik minstens 2 uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot een rechthoek van 15 x 30 cm, leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat en prik de bodem met een vork over het hele oppervlak in, zet er een tweede bakplaat op (zo voorkomt u dat het deeg rijst). Bak de bodem in de oven in 15 min. goudbruin en krokant, en laat hem afkoelen.

Besmeer de afgekoelde bladerdeegbodem met de lemon curd en bestrooi met de bessen. Besprenkel het geheel met honing en bestrooi voor het serveren eventueel met koriandercress.

Nicolaas tipt

Roze prikwijn
In een vergeten uithoekje van Frankrijk, niet ver van Zwitserland, maakt nog een enkele wijnboer cerdon. Zachte, vrolijke roze prikwijn volgens voorouderlijk recept, geurend naar rijp rood fruit en berglucht. Als de wijn zo’n 7% alcohol heeft stopt de gisting. De niet-vergiste druivensuikers zorgen voor de lichtzoete, rinse smaak. Daarna kart de wijnboer langs z’n wijngaarden op de steile hellingen, en kan je nooit meer cerdon drinken zonder hoogtevrees.

Domaine Balivet, bugey cerdon, € 14,90 (Desmaakimporteur.nl)

Receptuur en bereiding: Valli Little. beeld: Jeremy Simons. styling: David Morgan