BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Lang leve België

Lang leve België

Genieten van deze Bier-kaassoep

Het blijft toch wonderlijk hoe volstrekt anders de wereld is zodra je de grens oversteekt. Op allerlei gebied, maar vooral culinair. Niet alleen wat van ver komt is lekkerder, maar wat bij onze zuiderburen vandaan komt ook. België heeft zo’n andere eetcultuur, dat zie je al in de supermarkt. Daar vinden ze dingen die wij alleen met kerst eten, ook prima voor de rest van het jaar. Vol van smaak en vooral rijk. We vieren het goede leven en pakken deze maand eens goed uit in ‘bistro Chez Mo’. Vive la vie, vive les Belges!

Bier-kaassoep

met tijm en bleekselderij
Bier en kaas vormen ‘op het droge’ een uitstekende combi. In deze pittige soep kunnen ze het samen ook uitstekend vinden.
lunch- of voorgerecht (4 personen)
bereiden ± 30 min.

Bier-kaassoep

Ingrediënten

■ 1 ui, fijngesneden
■ 1 blaadje laurier
■ 2 takjes tijm
■ 2 el olijfolie
■ 2 stengels bleekselderij, in kleine stukjes
■ 2 bospenen, in plakjes
■ 1 flinke aardappel, in blokjes
■ 200 ml donker bier (niet te zoet)*
■ 1 l kippenbouillon, van 2 tabletten
■ 150 g pittige oude kaas, geraspt
■ 2 el bladpeterselie, fijngesneden

Bereiding

Fruit in een pan met dikke bodem de ui, laurier en tijm 5 min. zachtjes in de olijfolie, maar laat de ui niet kleuren. Voeg de overige groenten en de aardappel toe en bak 5 min. zachtjes mee. Blus af met het bier en laat 2 min. pruttelen.

Voeg de bouillon toe, breng tegen de kook aan en laat 15 min. zachtjes koken tot de groenten net gaar zijn. Verwijder laurier en tijm en voeg de kaas toe. Maak er met de staafmixer een gladde, dunne gebonden soep van en serveer met peterselie. Eventueel lekker met stoer brood.
* Bijvoorbeeld bockbier (herfstbok) of Palmbier.

KaassoepNicolaas tipt

Montepulciano
Chique wijn in het eten hoeft niet, maar hij moet wel goed genoeg zijn om je gasten te schenken, en hetzelfde geldt voor bier. Blieft u toch liever wijn bij de biersoep: bier op wijn geeft venijn, maar wijn bij bier plezier. Een warmbloedige, donkerrode zuiderling is een goed idee. Deze van druif montepulciano uit Abruzzo is stoer, maar vriendelijker dan z’n meeste soortgenootjes.
Hieron, montepulciano d’abruzzo 2017, € 4,29 (Gall.nl)