Verrassend en herfstig
Mosselen in cider
Het blijft toch wonderlijk hoe volstrekt anders de wereld is zodra je de grens oversteekt. Op allerlei gebied, maar vooral culinair. Niet alleen wat van ver komt is lekkerder, maar wat bij onze zuiderburen vandaan komt ook. België heeft zo’n andere eetcultuur, dat zie je al in de supermarkt. Daar vinden ze dingen die wij alleen met kerst eten, ook prima voor de rest van het jaar. Vol van smaak en vooral rijk. We vieren het goede leven en pakken deze maand eens goed uit in ‘bistro Chez Mo’. Vive la vie, vive les Belges!
Beginnen bij het voorgerecht? Die is hier te vinden.
Mosselen
in cider
Heel verrassend en herfstig om aan mosselen eens het friszure accent van appel te geven.
hoofdgerecht (2 personen)
bereiden ± 20 min
Ingrediënten
■ 1½ kg mosselen
■ 1 appel (goudrenet)
■ 1 sjalot, fijngesneden
■ 1 stengel bleekselderij, in schijfjes
■ 50 g katenspek, in dunne reepjes
■ 100 ml crème fraîche
■ 100 ml droge cider* (slijter)
■ 2 el peterselie of selderijblad
extra nodig: appelboor
Bereiding
Gebruik alleen de dichte mosselen. Verwijder kapotte exemplaren en open schelpen die niet dichtgaan na een ferme tik tegen het aanrecht. Bewaar de mosselen evt. tot gebruik in koud water. Was de appel, boor het klokhuis eruit, snijd de appel in plakken en halveer deze. Verwarm de sjalot, bleekselderij, appelschijfjes en spek in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg, zodra de ingrediënten beginnen te geuren, de mosselen toe, verdeel de crème fraîche erover, voeg naar smaak peper toe en schenk de cider
erover. Breng aan de kook en kook de mosselen al omscheppend in ± 8 min. gaar. Verwijder nog gesloten exemplaren. Strooi de peterselie erover en dien de pan met mosselen op. Serveer er vers, warm stokbrood bij en bv. witlofsalade.
*Bretonse cider is een totaal ander product dan wat wij als cider kennen. De Bretonse appeltjes waarvan de cider wordt gemaakt, zijn klein. Sommige soorten zijn eeuwenoud. Die appeltjes en de melange van bittere, zure en zoete soorten in combinatie met de vergisting, bepalen de smaak. Cidre doux (2% alcohol) kent een kort gistingsproces en droge cider (brut) heeft een alcoholpercentage van 6%. Kerné cider (demi-sec), met een alcoholpercentage van 4,5%, wordt traditioneel gemaakt op de westpunt van Bretagne.
Nicolaas tipt
Muscadet
Die cider, dat is een prachtidee. Als meer mensen cider drinken, wordt de planeet een gelukkiger plek. Wel dus echte cider, die geurt naar appelbongers met een vleugje varkensstal, zoals bijvoorbeeld Pommedor.nl ze levert. Geen appelsap met prik. Besluit u toch tot wijn: de Franse westkust levert dé mosselwijn, muscadet. Muscadet is vaak zuur en wrang, maar de zeldzame goede geurt als een zilte zomerbries aan zee.
Château l’Oiselinière de la Ramée, muscadet sèvre et maine sur lie 2016, € 8,15 (Goedewijn.info)