Koken is een leven lang leren. Wat een feest! Je begint bij de basis, leert gaandeweg van alles bij en ineens ontdek je dat het lukt. Het smáákt. Dan wordt het tijd voor het experiment. Gewoon iets uitproberen. Koken met lef. Minder voor de hand liggende, of misschien wel extreme combinaties van ingrediënten aandurven. Proberen, proeven en je weet het. Nog wat huiverig? Hier is je eerste uitdagingen: octopus met zoet. Just dare & do it!
Maureen (Mo) Belderink is hoofdredacteur van delicious., hét foodmagazine van Nederland. Ze stelt elke Zin met liefde en smaak een driegangenmenu samen. Speciaal, spannend, makkelijk en vooral heel erg lekker.
Octopusspiesen
met granaatappelglazuur en fattoush
Lang gestoofd wordt octopus vanzelf zoet. Hier grillen we hem en zoeten hem met perencider. Een ware smaaksensatie.
hapje of voorgerecht (4-6 personen)
bereiden ± 45 min / wellen ± 15 min
Ingrediënten
■ 500 ml perencider + 2 el voor de dressing
■ 5 el olijfolie
■ 4 el granaatappelmelasse + extra voor erbij
■ 2 tl sumak + extra om te bestrooien
■ 1 kg babyoctopus, schoongemaakt
■ 80 ml appelciderazijn
■ 1 bosje marjolein
■ 2 Libanese platbroden, in stukjes gescheurd
■ 500 g gemengde kerstomaatjes
■ 1 bos platte peterselie, blaadjes geplukt
■ citroenpartjes
■ extra nodig: 8 metalen spiesen
Bereiding
Meng in een kom 4 el perencider, 2 el olijfolie, de granaatappelmelasse en sumak. Doe de octopus met de appelciderazijn, de rest van de perencider en de helft van de marjolein in een steelpan met dikke bodem. Doe er net zoveel water bij tot ze net onderstaan. Breng aan de kook op matig tot hoog vuur, neem van vuur en laat 15 min. wellen. Verhit de grillpan op hoog vuur of maak de bbq aan. Gril voor de fattoush het brood en de tomaatjes in gedeelten 4-5 min., keer ze halverwege tot ze schroeiplekjes krijgen. Doe de tomaat in een kom.
Klop een dressing van 2 el olijfolie, 2 el perencider, peper en zout. Schep de dressing en de peterselie door de tomaatjes. Schep het brood er vlak voor het serveren door. Giet de octopus af en steek aan spiesen. Bestrijk met het granaatappelmengsel. Gril de octopusspiesen rondom 4-5 min. tot ze gaar en kleverig zijn en mooi kleuren. Bestrijk ze tussentijds met het granaatappelmengsel.
Serveer ze met de fattoush, citroenpartjes, de rest van de marjolein en geef er nog wat granaatappelmelasse en sumak bij.
Nicolaas tipt
Poiré
Kostbare, hoogstaande wijn in het gerecht is zondige verspilling. En koken met slechte wijn ook. Je moet koken met wijn die ‘lekker genoeg is om te drinken’. Dat hoeft niet dezelfde wijn te zijn. Maar nu er perencider (poiré) bij de octopus gaat, zou ik ook de mensen poiré schenken. Al was het maar om ze te laten proeven wat een feest dat is, échte cider.
Catherine & Fréderic Pacory, poiré domfront, € 7,95 (Pommedor.nl)
Recepten en bereiding: Samantha Coutts. beeld: Brett Stevens. styling: Kirsten Jenkins. bewerking: Dosia Brewer