9x verlangen naar minder
Hoe kun je duurzamer en bewuster leven
Bewuster en duurzamer leven geeft ruimte om te ontdekken wat je écht belangrijk vindt. Hoe je dat doet? Auteur en acteur Jelle Derckx geeft tips in Verlangen naar minder.
Gewoon doen
Stel jezelf voor op je oude dag in een schommelstoel, terugkijkend op het leven. Waarvan heb je spijt dat je het níet heeft gedaan? Waar zou je juist blij en tevreden over zijn? Of het nou een salsacursus, een schilderij maken, een weekend met de héle familie bij elkaar of die ene droomreis is, plan het nu!
Erfenis
Hoe wil je later herinnerd worden door de mensen om je heen? Bedenk wat je wilt dat je familie, geliefde, vrienden en collega’s zouden zeggen bij je begrafenis. Het maakt inzichtelijk wat je op verschillende gebieden belangrijk vindt. Zet vervolgens op een rij hoe je dat (meer) kunt bereiken.
100 vragen
Een oefening om de tijd voor te nemen: schrijf honderd vragen op die je interessant vindt, van ‘Waarom is de lucht blauw?’ tot ‘Hoe ziet mijn ideale dag eruit?’, en kies daarna de tien meest inspirerende. De antwoorden helpen je passies en het pad daarnaartoe te ontdekken, door bijvoorbeeld je dagindeling aan te passen.
Minimaliseren
Onze veelheid aan spullen werkt afleidend en vervuilend. Koop alleen wat je écht nodig hebt en waar mogelijk tweedehands. Vraag bij de spullen die je al hebt: ga ik dit nog gebruiken? Zou ik dit kopen als ik het nu in de winkel zag liggen? En kijk voordat je iets weggooit altijd of je het kunt verkopen of weggeven.
Wat-als?
Voor de gevalletjes ‘dit wil ik toch bewaren omdat het misschien nog een keer van pas komt’ bedachten The Minimalists de 20/20 regel: iets wat binnen een straal van twintig kilometer voor twintig euro of minder te koop is, kan weg. Bekijk ook de documentaire Minimalism en de website Theminimalists.com voor nog veel meer minimaliseertips.
Ontspullen
Echt doorpakken? Breng jouw bezittingen terug tot honderd spullen. Alles telt mee behalve keukengerei, brieven, papier, foto’s, schrijfwaren, ondergoed, sokken en dagelijkse benodigdheden zoals wasmiddel en etenswaren. Neem geen gehaaste beslissingen en wees ook tevreden als je niet precies de honderd haalt, het gaat erom een flinke slag te maken.
Kledingkeuze
Ruim je kledingkast rigoureus op zodat alleen favoriete kledingstukken overblijven – scheelt veel keuzestress in de ochtend. Bespaar geld en beperk je (negatieve) impact op klimaat en oneerlijke handel door nieuwe aankopen kritischer te overwegen en voor duurzame en fair trade merken te kiezen. Kijktip over deze materie: de documentaire The true cost (te zien op Netflix).
Woensdag groentedag
Minderen met vlees maar lastig om de gewoonte te doorbreken? Start een dertig dagen vegan-experiment, dan is er een duidelijke periode – mét einddatum – om nieuwe ingrediënten, kruiden en gerechten te ontdekken en van koken iets speciaals te maken. Daarna zal het makkelijker zijn om wat vaker in de week (of zelfs altijd) vegetarisch of vegan te eten.
Nieuwsdieet
Ook een goed idee: minderen met nieuws. Al die snelle nieuwtjes, het is soms verslavend en vaak negatief (goed nieuws is geen nieuws). Kies in plaats van tv en krant vaker voor een boek, debatavond of lezing over iets wat je echt interessant vindt – daarmee kies je zelf je informatie en het geeft een nauwkeuriger beeld van de realiteit.
Win!
Boek winnen? Ga snel naar dit winformulier en maak kans op Verlangen naar minder!
Tekst: Anna Deems