Oók duur!
Steeds meer mensen verlaten de stad & meer geldnieuws
Steeds meer mensen verlaten de stad & meer geldnieuws. De AOW-leeftijd kan minder snel naar 67, contant betalen moet blijven bestaan.
Korten op pensioen?
De Nederlandsche Bank (DNB) maakte afgelopen zomer bekend dat ondanks de economische groei de pensioenfondsen in 2020 waarschijnlijk gemiddeld 3% op het pensioen moeten korten. DNB baseert zich op de vermogenspositie van eind 2017 na het doorlichten van ruim 150 pensioenfondsen.
Automatisch vergeten
Zeker twee op de vijf Nederlanders heeft moeite overzicht te houden over zijn financiële situatie, volgens een rapport van het Nibud. Door automatische incasso’s vergeet deze groep bijvoorbeeld dat ze een bepaald abonnement hebben. Ook lopen ze vaker tegen betalingsachterstanden en roodstanden aan dan mensen die hun administratie wel op orden hebben.
Oók duur!
Omdat voor steeds meer mensen woningen met de stad te duur worden, trekken zij naar omliggende gemeenten, waardoor ook dáár de huizenprijzen snel stijgen. Dat blijkt uit cijfers van databedrijf Calcasa. In de hoofdstad stegen de woningprijzen de afgelopen vijf jaar met 65%, in omliggende gemeenten met 45%.Ook bij andere grote steden is deze ontwikkeling zichtbaar. Buiten de Randstad zijn er dezelfde effecten, maar deze zijn minder sterk.
Taxatie duurder
Door een uitgebreider taxatiemodel dat taxateurs sinds dit voorjaar verplicht moeten gebruiken, zijn woningtaxaties fors duurder geworden. Zo moeten nu ook de duurzaamheid en fundering van de woning of de vereniging van eigenaren onderzocht worden. Voorheen betaalde men circa € 400, nu tot zo’n € 700. Ook duurt het langer voordat het taxatierapport klaar is.
Handje contantje
Het aantal contante betalingen daalde in 2017 naar 2,7 miljard tegen 3,8 miljard pinbetalingen. Steeds meer winkels geven de voorkeur aan pinbetalingen. Toch pleit De Nederlandsche Bank (DNB) ervoor dat contant betalen mogelijk blijft. Sommige mensen vinden dat nu eenmaal prettiger en wat moet je anders bij bijvoorbeeld een technische storing. Bovendien maakt DNB zich zorgen over kwetsbare groepen, want overzicht houden over de digitale boekhouding is lastiger dan bijhouden wat er contant uit gaat.
AOW-leeftijd: kán minder snel naar 67
Het Actuarieel Genootschap stelt in een recent rapport dat de AOW-leeftijd pas vijf jaar later hoeft te stijgen naar 67 dan in de huidige afspraken. Dat komt doordat de levensverwachting van 65-jarigen de afgelopen jaren minder snel toeneemt dan verwacht. “Als het doel is dat alle generaties over een gelijk aantal jaren van hun leven een AOW-uitkering krijgen, dan gaat dit nu te snel,” aldus de woordvoerder van de actuarissen. Het ziet er nog niet naar uit dat de politiek iets doet met dit rapport.
Onder redactie van Martine Henselmans