Die expositie, dát lijkt je wel wat. Maar het is zo’n eind en wat moet je daar verder nog? Schrijver Nicolien Mizee (1965) bewijst dat elk stadje en elk dorp de moeite waard kan zijn. Zins Marianne van der Velden (1958) zoekt er de leukste tips bij.
Bijna was Assen een tweede Versailles geworden. In 1809 bezocht koning Lodewijk Napoleon het dorp. Hij kreeg zuiglam, gecastreerde hanen en veel, veel wijn voorgezet. Licht in het hoofd, schonk hij Assen stadsrechten en 20.000 gulden, en kondigde hij aan dat zijn architect een heel nieuw Assen zou ontwerpen, met een schouwburg, een koninklijk paleis en een standbeeld van hemzelf op de Brink. Maar het ging niet door. Geen kroonluchters, fonteinen en gouden bekers voor de kromgetrokken, tandeloze veenbewoners. Op de Brink staat geen standbeeld van Napoleon.
Wel een schriel boompje, niet alleen ter ere van de geboorte van Amalia, maar voor een ‘groene toekomst voor alle Nederlandse kinderen’. We leven tenslotte in 2018. Het centrum van Assen bestaat grotendeels uit royale nieuwbouw, met winkelcentra en pleinen die een mediterrane grandeur willen uitstralen. We zien vanaf ons terras de masten van een zeilschip. De grote haven die koning Lodewijk zich droomde, kwam er niet, maar wel een kanaal.
Dat staat er, of niet
“Hoe is het om in Assen te wonen?” vraag ik het meisje dat bier en een broodje voor ons neerzet. “Ik woon op een boerderij in Gasteren. Ik zou nooit in de stad willen wonen. Alles wat ik nodig heb, koop ik hier.” “Het plein is een beetje kaal,” zegt mijn man. “Waarom zetten jullie geen hunebed neer als publiekstrekker?” “Een hunebed kun je niet neerzetten. Dat staat er of dat staat er niet.” Zo. Die kunnen we in onze zak steken.
Even later lopen we door het ene groots opgezette winkelcentrum naar het andere. Het Triade ligt aan de Minervalaan en het Apollopad: hier is winkelen tot Olympische hoogte gebracht. Naast Blokker en Xenos zijn er wonderlijke winkeltjes met namen waaruit een gevoel voor ironie spreekt: ‘Juweliers Van Jewelste’ en een kinderwinkel die ‘Heel Veel Prikkels’ heet. Zou er iets op de wereld bestaan dat je in Assen niet kunt krijgen?
Gouden beker
Overal zie je affiches van het Drents Museum. Er staat een gouden beker op, pronkstuk van de tentoonstelling in het Drents museum. Al de hele dag spookt het liedje Der König im Thule, door mijn hoofd. Mijn vader zong het vroeger bij de gitaar. Een koning roept in zijn stervensuur zijn verwanten en ridders bijeen en verdeelt al zijn eigendommen, op één ding na: een gouden beker die hij van zijn geliefde heeft gekregen. Die werpt hij vanuit de hoogste torenkamer in de rivier. Dan sterft hij. Hoe zou het zijn om uit een gouden beker te drinken?
Vanaf het dak van Vanderveen, het twee na grootste warenhuis in Nederland, zou je een beker net in het water kunnen gooien. We besluiten de dag met een bezoek aan het schitterend gerenoveerde Drents Museum. Via een ondergrondse doorgang, licht en wijd, komen we in het oude deel van het gebouw bij de veel geroemde tentoonstelling: Iran – Bakermat van de beschaving.
En kijk. Daar ligt hij. Het pronkstuk van de tentoonstelling: De gouden beker. En daar kan ieder mens, koning of veenbewoner, heerlijk uit drinken.
Wat te doen in Assen
Drinkbeker van goud
De tentoonstelling Iran – Bakermat van de beschaving brengt u in de sfeer van een sprookje van Duizend-en-een-nacht. 200 archeologische gebruiksvoorwerpen leiden u door de geschiedenis van een van de oudste en meest bijzondere culturen ter wereld. Zes Iraniërs die in Nederland wonen vertellen in korte filmportretten wat de Iraanse geschiedenis en cultuur voor hen betekent. Rond de tentoonstelling worden activiteiten georganiseerd zoals een Iraans thee-arrangement, poëzie en lezingen van bijvoorbeeld Thomas Erdbrink. Geopend dinsdag tot en met zondag, 11 tot 17 uur (Brink 1). Drentsmuseum.nl
Bij Jaap
Heerlijk eten met bijpassend wijnarrangement? Laat dat maar over aan Jaap en gastvrouw Trijntje van het sfeervolle restaurant Bij Jaap. Verfijnde menu’s worden gemaakt van dagverse producten. Geen fratsen voor u? Alleen een hoofdgerecht eten kan ook: Chef special, vis, vlees of vegetarisch met dikke friet (Markt 7).
Bij-jaap.nl
Bella appeltorte
Bij binnenkomst komt de geur van vers gebrande koffiebonen en appeltaart u direct tegemoet. Huisgemaakte appeltaart op Italiaanse wijze, met of zonder noten. Gezellig met z’n twaalven aan de leestafel of een tafeltje voor uzelf. De bediening is vriendelijk en deskundig. Lunchen hier is ook een aanrader. Met veel zongedroogde tomaatjes, pijnboompitten en Parmezaan waant u zich bijna in het mediterrane zuiden (Ceresplein 118-120).
Caffepranzo.nl
Meer tips in Assen? Deze vind je in ons nieuwe nummer! Deze ligt nu in de winkels maar is ook te koop in onze eigen shop.