BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Voor jezelf beginnen

Voor jezelf beginnen

In vier stappen - Deel 1

Het roer om en voor jezelf beginnen: steeds meer vrouwelijke ondernemers bewijzen dat het kan. Ook – of misschien wel júist – op latere leeftijd. In 4 stappen kun ook jij van start. Waar wacht je nog op?

50? Gooi het roer om!

“Ik werd 50 en vroeg me af: ga ik dit nog vijftien, twintig jaar volhouden?” zegt Wouda Kuipers. “Het antwoord was nee.” Dus ging het roer om. In Amerika keek ze al met belangstelling naar het werk van professional organizers. Mensen die voor hun klanten orde scheppen in hun dagelijks bestaan. Daar was het de normaalste zaak van de wereld. Sinds 2011 is Wouda Kuipers met haar bedrijf The Organizing Firm een van de weinigen in Nederland die zich richt op particuliere klanten.

“Ik vind het heerlijk om bij mensen thuis te komen. Te zien wat ze doen en hoe ze leven,” zegt ze. “Er zijn heel wat mensen die niet toekomen aan het opruimen in hun bestaan. Als mijn klanten bellen is de nood vaak hoog. Voor mij is het een kwestie van ontmantelen. Ik geef het zetje dat ze nodig hebben. Ik deel de studeerkamer opnieuw in, maak de administratie op orde.”

Steeds meer vrouwen doen het

Vrouwen zoals Wouda Kuipers, die rond hun 50ste besluiten om voor zichzelf te beginnen, komt loopbaancoach en bedrijfskundige Vreneli Stadelmaier (1962) vaak tegen. “Hun hele leven stond in dienst van een carrière, van een geliefde of van het gezin. Nu is het tijd om iets te doen wat écht bij hen past.” Die ruimte is er opeens ook. Omdat de kinderen uit huis zijn. Of, minder leuk: omdat ze hun baan hebben verloren.

Dat steeds meer vrouwen kiezen voor het ondernemerschap blijkt ook uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Tot een paar jaar geleden waren de mannen nog in de meerderheid, tegenwoordig is iets meer dan de helft van de ondernemers vrouw. En zij blijven vaker overeind de eerste vijf jaar: de gouden grens waarna zelfstandigen en ondernemingen niet zo snel meer failliet gaan.

STAP 1: Twijfel niet aan jezelf

Ondanks de opmars van de vrouwelijke ondernemer ziet Stadelmaier toch veel vrouwen worstelen met hun ondernemersdroom. Kan ik dat wel? Deze vraag spookt geregeld door het hoofd van haar cursisten en vormt daarmee een hinderlijk obstakel om stappen te zetten. De belangrijkste boodschap van Stadelmaier luidt dan ook: ondernemen is heus niet zo moeilijk als je denkt.

Stadelmaier: “Je hebt er vooral moed voor nodig. Veel vrouwen zijn ervan overtuigd dat ze een goed plan hebben. Maar dan komt de volgende stap. Het uiten van je idee aan anderen. En dat vinden vrouwen toch lastig. Want mensen gáán er iets van vinden. Je lóópt het risico dat je kritiek krijgt. Zeker vrouwen willen onder elkaar nog weleens zeggen: ‘wat loopt die met de neus in de wind.’ Daar moet je tegen kunnen.”

Wouda Kuipers is door haar werk als diplomaat een door de wol geverfde netwerker. Onzeker is ze zeker niet. Toen ze bedacht dat ze voor zichzelf ging beginnen, is ze eerst met mensen om haar heen gaan praten. “Om mezelf ervan te verzekeren dat het geen idioot idee is, wat ik had. Zo leerde ik dat ik de boer op moest. Dat ik lawaai moest maken om me als ondernemer op de kaart te zetten. Nu moest ik het zélf doen!”

ondernemen

STAP 2: Laat je zien en laat van je horen

Jezelf laten zien: dat is ook precies de les die vrouwen leren tijdens de bijeenkomsten van netwerkplatform Bites & Business. Tijdens een etentje in de vorm van een stoelendans krijg iedereen steeds een andere ondernemer tegenover zich aan tafel. “Het is ontzettend belangrijk om de deur uit te gaan,”  zegt Marijke Krabbenbos (1972), oprichter van Bites & Business. “Je moet het vak toch leren. En er zijn ontzettend veel vrouwen die net zoals jij bezig zijn hun ondernemersdroom te realiseren. Zij vertellen met alle liefde vertellen hoe ze de dingen aanpakken.”

Kom je een keer mee-eten bij een afdeling van Bites and Business – ze zitten door het hele land, dan krijg je een envelop waarop je je naam schrijft én een vraag. Dat mag over van alles gaan. Weet iemand nog een goede praktijkruimte? Of: wie kan mij helpen een social-mediastrategie op te stellen? Of: wie kan mij helpen aan een goede slogan voor mijn bedrijf? Vervolgens reist die envelop de hele tafel rond. De andere gasten laten briefjes achter in de envelop. Aan het einde van de avond heb je een mooie verzameling ideeën voor je bedrijf.

“De energie is heel anders dan op een mannelijke netwerkborrel,” zegt Krabbenbos. “Veel vrouwen worden daar toch een beetje naar de achtergrond gedrukt, tussen kerels in pakken met een biertje in de ene hand en een bitterbal in de andere. Wij vrouwen hebben van nature meer de neiging om elkaar te helpen. Daar moet je gebruik van maken.” Zo kun je bij Bites & Business gekoppeld worden aan een mentor. Je geeft aan op welke competentie je wilt leren, terwijl een ervaren rot in het vak aangeeft op welke gebieden ze anderen op weg wil helpen.

Tekst: Victor de Kok.

Wil je graag voor jezelf beginnen? Met deze twee stappen ben je al goed op weg! Benieuwd naar de twee volgende stappen? Deze komen morgen online!