Ach, we voelen allemaal wel eens wat. Inderdaad. En pijn is prima: ze waarschuwt ons lichaam. Maar wat als de klachten blijven en niemand precies weet waarom of waardoor? Nú in Zin: 4x hulp bij chronische pijn.
Altijd pijn
Hoe langer de pijn duurt, hoe complexer de behandeling. Als de acute fase voorbij is – die duurt een maand of drie – en de pijn blijft, spreken we van chronische pijn. Dan word je als patiënt vaak naar de pijnpoli doorverwezen.
METHODE 1: De radiofrequentiemethode
De, al dan niet gepulseerde, radiofrequentiemethode is een behandeling om directe zenuwpijn weg te nemen. Met röntgen wordt de vermoedelijke pijnzenuw opgespoord. Vervolgens wordt er speciale elektrische stroom aan de zenuw gegeven die de pijn voor langere tijd kan verminderen.
METHODE 2: Opereren
Soms is operatief ingrijpen noodzakelijk, zoals bij trigeminus neuralgie: een heftige pijn die wordt ervaren als frequente elektrische schokken aan een kant van het gezicht. De oorzaak van de pijn? Een bloedvat dat tegen de trigeminuszenuw klopt. Daar wordt tijdens een operatie, heel simpel gezegd, een sponsje tussen gelegd om het directe contact tussen de twee op te heffen. Dat wordt vooral bij jonge mensen gedaan.
METHODE 3: Een elektrode plaatsen
Bij atypische aangezichtspijn of clusterhoofdpijn bestaat sinds kort de mogelijkheid een elektrode onder de huid achter je neus te plaatsen. Die wordt geactiveerd door een elektromagnetisch signaal waarbij je geen inwendige batterij meer nodig hebt. De elektrode wordt gestimuleerd door een signaal vergelijkbaar met Bluetooth. Bijkomend voordeel: de zenuw wordt rechtstreeks aangepakt en niet via het ruggenmerg of de hersenen.
METHODE 4: Motor Cortex Stimulatie
Motor Cortex Stimulatie is een nieuwere, ingrijpende operatieve behandeling die wordt toegepast bij bijvoorbeeld pijn na een hersenbloeding. Deze behandeling wordt uitgevoerd in onder meer het Radboudumc in Nijmegen en Amsterdam UMC (locatie AMC). De behandeling bestaat eruit dat een klein deel van de schedel wordt gelicht waarna een elektrode op het hersenvlies ter hoogte van de motor cortex wordt geplaatst. De motor cortex zorgt voor het aansturen van bewegingen en ligt aan de achterkant van de frontaalkwab in je hersenen. De elektrode geeft kleine stroomstootjes af die door jou als patiënt niet worden waargenomen maar het pijnsignaal als het ware overstemmen. Het slagingspercentage ligt ongeveer op 50%. Maar soms is pijn zo hevig en belemmert het je dagelijks leven zo enorm, dat je er alles voor over hebt ervan af te komen – zelfs een ingrijpende operatie als deze.
5x meer informatie
• Op dit moment zijn er binnen 54 pijncentra in Nederland bekend. Hier vind je ze.
• Het Radboudumc in Nijmegen onderzoekt en behandelt patiënten met langdurige pijnklachten. Ook in het AMC en Vumc in Amsterdam en hebben ze een speciale pijnkliniek.
•Het neurochirurgisch Centrum Nijmegen heeft een nieuwe behandelmethode. Hier lees je er meer over.
• De StimRouter is een nieuwe techniek voor het bestrijden van chronische pijn als gevolg van een zenuwbeschadiging. NPO Radio 1 neurochirurg Erkan Kurt, het brein achter de techniek, uit om hier meer over te vertellen. Hier kan je het interview beluisteren
• Last van zenuwpijn? Bekijk hier een filmpje van Het gezondheidsplein over wat je zou kunnen doen.
Verder lezen?
Bijvoorbeeld hoe je kunt leren omgaan met de pijn zonder ingrijpende behandeling? Lees het hele artikel over pijnbestrijding in Zin 12. Nú in de winkel of hier te bestellen!
Tekst: Patricia Jimmink