BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Heerlijke frisse spruitjessalade

Heerlijke frisse spruitjessalade

Koken voor (heel veel) anderen

Koken is zorgen. Voor jezelf, je familie, vrienden of voor wie je dan ook iets maakt. Er zit tijd, liefde, aandacht en persoonlijkheid in goed zelfgemaakt eten. Of het nou is omdat iemand die zorg nodig heeft, of gewoon omdat het fijn is iemand even te verwennen. Deze maand drie heerlijke recepten die je omarmen.

Spruitjessalade

met amandel en citrus-korianderolie
Het is even wennen maar geloof me: rauwe spruitjes zijn zalig! Zeker als je de dressing even de tijd geeft om in te trekken.
voorgerecht (4 personen)
bereiden ± 25 min

spruitjessalade

Ingrediënten

■ 50 g geschaafde amandelen
■ 1½ el korianderzaad
■ sap en rasp van 1 (bio)citroen
■ 150 ml geurige groene olijfolie
■ ½ el donkere honing, bijvoorbeeld kastanje-, tijm- of dennenhoning
■ 300 g verse spruitjes
extra nodig: mandoline*

Bereiding

Stap 1 (1 dag van tevoren): Verhit een (droge) koekenpan en rooster de amandelen goudbruin in 2-3 min. Neem uit de pan. Rooster dan het korianderzaad 1 min. in de koekenpan of tot ze poffen. Doe de koriander over in een vijzel en plet de zaadjes. Meng de koriander met de helft van het citroensap, de -rasp, olijfolie en honing, en breng de dressing op smaak met zeezout en zwarte peper.

Stap 2 (vlak voor het opdienen): Schaaf de spruitjes op een mandoline (gebruik het hulpstuk) of snijd ze met een scherp mes in flinterdunne plakjes. Meng met de rest van het citroensap en wat zout, en schep goed om. Meng de dressing door de spruitjes en voeg evt. wat zout toe. Meng het amandelschaafsel erdoor.
* Een mandoline koopt u bij kookwinkels.

Nicolaas tipt

Navarra
Mijn vaders kookkunsten waren zeer beperkt maar gelukkig is het recept voor spruitjes enorm overzichtelijk: kort koken. In de jaren dat hij met de heren Parkinson en Alzheimer bij ons woonde, kreeg hij vaak spruitjes – maar nooit zo fijn als in dit recept. Zachtmoedige, iets nootachtige witte wijn schenk ik erbij, met een opgewekt vleugje citrus.
Azul y Garanza, Vitis, navarra 2017, € 8,75 (Ekoplaza, Biowijnclub.nl)

Recepten: Merijn Tol. bereiding: Jacqueline Pietrowski. beeld: Saskia van Osnabrugge. styling: Jet Krings. productie: Trudelies Schouten