BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Help, het aantal Nederlanders dat te zwaar is blijft maar toenemen

Help, het aantal Nederlanders dat te zwaar is blijft maar toenemen

En meer gezondheidsnieuws

De laatste ontdekkingen op gezondheidsgebied voor je op een rij:

Hatsjoe!

Dit jaar, 2018, was een slecht jaar voor hooikoortspatiënten. Ze hadden veel langer dan anders last van betraande, prikkende ogen en niesaanvallen. Voornaamste reden? De warme en vooral ook droge lente en zomer. Normaal gesproken laten regenbuien pollen uit de lucht verdwijnen maar dit jaar kregen ze ruim baan om lange tijd rond te zweven.

(Zwaar)gewichten

Help, het aantal Nederlanders dat te zwaar is blijft maar toenemen. 20-plussers hebben vaak overgewicht: maar liefst 50% (matig tot zeer ernstig). 36% van alle Nederlanders is matig te zwaar (BMI 30-35). Bij 14% van ons is sprake van ernstig overgewicht ofwel obesitas. Vrouwen (in alle klassen) kampen vaker dan mannen met overgewicht. In de leeftijdscategorie 65-75 jaar is 20% obees: het hoogste percentage van alle leeftijdsgroepen.

BMI of nie(t)?

Met de BMI (body-mass index) kun je onderzoeken of je te zwaar bent. Deel je gewicht (in kg) door het kwadraat van je lengte (in m). Hier kan je het eenvoudig uitrekenen. Een uitkomst van 25 of hoger? Dan is er sprake van overgewicht. Formeel. Want spieren wegen meer dan vet: doe je veel krachttraining en ben je fit, dan kan jouw BMI toch te hoog uitvallen. De methode houdt ook geen rekening met lichaamsbouw: met een dikke buik en heel dunne benen kun je op een prima BMI uitkomen terwijl veel buikvet juist heel ongezond is. Kortom, het getal is maar een grove indicatie.

Slaolie met een kleurtje

Steeds meer mensen gebruiken cannabis-olie als ‘medicijn’. Bijvoorbeeld om chronische pijn te bestrijden. Eén probleem (tenzij je het middel op recept bij de apotheek haalt): je weet nooit precies wat erin zit. Cannabisonderzoeker Arno Hazekamp onderzocht 47 verschillende vrij verkrijgbare flesjes CBD-olie van de drogist. Bij ruim de helft bleken deze andere ingrediënten te bevatten dan het etiket vermeldt. In zeven flesjes zaten zelfs helemaal geen werkzame stoffen: het bleek niet meer dan slaolie met een kleurtje. Uit eerdere studies was al naar voren gekomen dat de olie soms ook verontreinigd is met bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen – staat uiteraard ook niet op het etiket. ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat wat cannabisolie betreft dus niet zomaar op.

Nog meer gezondheidsnieuws lees je in Zin 12. Nu in de winkel of hier te bestellen.